A dolgozók 85-90 százaléka részt venne a sztrájkban a pozsonyi VW-nél

Szerző: autopro.hu/B.B. | 2017.06.15. 11:10

A 16 százalékos béremelést követelő alkalmazottak jövő keddtől határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdenek. Az autógyártó egyelőre elutasítja a követeléseket.

Derült égből villámcsapás: sztrájk készül a Volkswagen pozsonyi üzemében. A szlovák alkalmazottak magasabb béreket, egészen pontosan 16 százalékos emelést szeretnének kiharcolni, a követelést azonban múlt héten a VW visszautasította és elfogadhatatlannak nevezte. A munkáltató jelenleg 4,3 százalékos emelést, illetve 350 eurós egyszeri készpénzkifizetést ajánl.

A Reuters szerint a határozatlan idejű munkabeszüntetés jövő kedden kezdődne. A dolgozói érdekképviseletek vezetői a munkások nagy részének csatlakozására számít, a helyi médiában elhangzottak szerint így akár a termelés is leállhat.

Az érintett szlovák üzemben a VW Touareg és az Audi Q7 készül, de Porsche Cayenne és Bentley Bentayga, valamint más Volkswagen, Skoda és Seat modellekhez is gyártanak alkatrészeket.

Az MTI szakszervezeti információkra hivatkozva azt közölte, hogy a június 20-án este hat órakor kezdődő, határidő nélküli munkabeszüntetésben a dolgozók 85-90 százaléka vesz részt, ami miatt a gyártás teljes leállásával kell számolni. 

A vállalat legnagyobb taglétszámú szakszervezetének vezetői közölték, a VW több mint tízezer embernek munkát adó pozsonyi gyára mellett sztrájkolnak a vállalat Stomfán (Stupava) és Túrócszentmártonban lévő üzemében is.

A pozsonyi VW munkavállalóinak érdekképviselete azután hirdetett sztrájkot, hogy kudarcba fulladt a több mint tíz fordulóban zajlott tárgyalássorozat a cég vezetőségével. A dolgozói bérekről folytatott egyeztetések az elmúlt években többször is a sztrájkkészültség szintjéig éleződtek, de a sztrájk előtt eddig mindig sikerült megegyezésre jutni.

A több mint 12 ezer alkalmazottjával a magánszféra legnagyobb szlovákiai munkáltatójának számító vállalat történetében ez lesz az első sztrájk.

A legnagyobb szlovákiai autógyár alkalmazottai a sztrájkkal 12 pontban megfogalmazott követelési listájuk teljesítését szeretnék elérni, ennek központi eleme béreik 16 százalékos emelése. Ezt a követelést a munkavállalók érdekképviselete a vállalat rekordértéket mutató gazdasági eredményeivel, valamint azzal indokolta, hogy a minőségi munkaerőt meg kell fizetni.

A Volkswagen szlovák cégénél a bérátlag - sajtóinformációk szerint - az 1700 eurót (mintegy félmillió forint) közelíti, ugyanakkor az ottani munkavállalók közlése szerint sokuk bére a gyakorlatban ennél jóval alacsonyabb, 700 euró körüli- jelentette az MTI.