Gyártók A Volkswagen be akarja biztosítani a kobaltkészleteket elektromos autóihoz

A Volkswagen be akarja biztosítani a kobaltkészleteket elektromos autóihoz

autopro.hu/Sz.K. | 2017.09.29 12:11

A Volkswagen be akarja biztosítani a kobaltkészleteket elektromos autóihoz

A Volkswagen Csoport hosszú távon gondolkodik, nagy mennyiségű kobaltot akar felvásárolni, amely az akkumulátorok egyik kegfőbb komponense. Az autógyártó mindezt azért teszi, mert egyre inkább az elektromos autók felé orientálódik.

Hirdetés

Kobaltipari források elmondták, hogy a vállalat az előállítókkal egyezkedett, hogy 2019-től akár 10 évig szállítsanak a Volkswagennek alapanyagot.

A konszern - amely azután kezdett az elektromos autók felé fordulni, hogy napvilágot látott a dízel károsanyag-kibocsájtási botrány - azt tervezi, hog több, mint 20 milliárd eurót fektet a zéró-emissziós járművekbe 2030-ig, hogy a Tesla konkurense lehessen.

A vállalat 2025-re évi hárommillió elektromos autót akar gyártani, és szeptember végéig már minden ajánlatról meg akar egyezni.

– A megegyezés nem arról szól, hogy mennyi kobaltot szeretnének. Elmondják, mennyi elektromos autót akarnak gyártani, és nekünk kell kikalkulálni az ehhez szükséges kobaltmennyiséget – közölték a kobaltipari források.
A vállalatnak több, mint 150 gigawatt óra akkumulátor kapacitásra lesz szüksége 2025-ig elektromos autóihoz. Ez a szükséges alapanyagok nagy mennyiségű felvásárlását jelenti.

A VW elmondta, hogy 2025-ig 80 új elektromos modellt vezet be a csoportban, ami magába foglalja az Audit, a Seatot, a Skodát és a Porschét is. A konszern 2030-ra már mind a 300 modelljéből elektromos verziót is kínálni akar.
A kobaltkereslet várhatóan szárnyalni fog a következő években, ami az elektromos hajtás forradalmának köszönhető, mivel a világ kormányai egyre szigorúbban lépnek fel a légszennyezéssel szemben. A VW különösen nyomás alatt áll a botránynak köszönhetően.

Az akkumulátor- és autógyártóknak többéves egyezményeket kell kötniük, hogy nyersanyagaik, beleértve a kobaltot és a lítiumot is, ellátmányát biztosítani tudják.

A Kongói Demokratikus Köztársaság a globális kobalttermelés nagyjából 65%-át teljesíti, ami 100 ezer tonnát jelent évente. Kanada, Kína, Oroszország, Ausztrália és Zambia szintén nagyobb források.
Az elektromos autók olyan akkumulátorokat használnak, melyek kobaltot tartalmaznak, ami a nikkel és a réz mellékterméke. Az anyag fejleszti az energiasűrűséget, és meghosszabbítja az akksik élettartamát. Ez az anyag teszi lehetővé, hogy az autógyártók 8-10 éves garanciát vállalnak.

– Fix árakat szeretnének, amik nem fognak azokkal az emberekkel működni, akik biztonságot akarnak. A vállalat azt a jogot akarja magának, hogy ha nem kell nekik az áru, ne kelljen elvinniük - mondta egy másik forrás. - Azt szeretnék, hogy a kitermelők vállalják az összes kockázatot. Alacsony árakat, hosszú lejárati időket akarnak, zéró költséggel.

A kobalt ára jelenleg fontonként 30$, ami 2008 óta most a legmagasabb.

Elemzők szerint a gyártók akkumulátoronként 8-12 kg kobaltot használnak fel. Ez azt jelenti, hogy a VW-nek 24-36 millió kilogrammra lenne szüksége évente a 3 millió elektromos autóhoz, ami a jelenlegi árak mellett 1,6-2,4 milliárd dollár.

A források elmondták, a megállapodás aláírása hatással lenne a lítium gyártókra, a vegyiparra és az akkumulátorgyártókra is.

Van egy rész benne a fenntarthatóságról is, melyben leszögezik, hogy a kobaltot nem állíthatják elő gyermekmunkások.

A gyermekmunka utal a kézi bányászatra az olyan helyeken, mint a Kongói Demokratikus Köztársaság, ahol az emberek önállóan, egyénileg termelik ki a fémeket, gyakran illegálisan, rossz egészségügyi és biztonsági körülmények között.

A tervek szerint az elektromos autók globális eladásai 2025-re el fogják érni a 14,2 millió darabot, vagy a 13,7%-os részesedést az összes eladott autóból. Idén ez az érték 1 millió darab alatt van. És ez kevesebb, mint 1%.
A CRU csoport elemzői azt jósolják, hogy az akkumulátor szektornak évente 75000 tonna koblatra lesz szüksége 2025-re. Jelenleg 41000 tonnánál tartanak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink