A Volkswagen Berlinben mutatta be az új Polo-t

Szerző: autopro.hu/Sz.K. | 2017.06.19. 13:25

Világpremier keretében mutatta be Berlinben „bestsellere” teljes egészében új fejlesztésű generációját a Volkswagen. Letisztult és erőteljes formavilággal, tágasabb térkínálattal, gazdaságos motorokkal és iránymutató vezetői segédrendszerekkel is ellátták az új modellt.

Eddig több mint 14 millió – minden változatát számítva pedig már közel 16,5 millió – eladott példányával a Volkswagen Polo a világ egyik legsikeresebb kisautója. Hatodik generációja teljes egészében új tervezésű külső formavilággal mutatkozik be, amely nyomán az immár egységesen négyajtós kompakt modell sportosabb hatást kelt. Az új Polo emellett minden méretében növekedett elődjéhez képest, így jóval nagyobb helyet kínál vezetője és utasai számára, csomagtartója pedig jelentősen, 280-ról 351 literre bővült.

Új Polo modelljével a Volkswagen olyan kényelmi és vezetői segédrendszerek egész sorát is megkapta, amelyek eddig csak a Golf és a Passat kategóriájának kínálatában szerepeltek. A három klasszikus felszereltségi szint (Trendline, Comfortline és Highline) mellett a Polo Beatskereskedelmi forgalomban egyelőre még nem kapható különleges változat (többek között 300 wattos hangrendszerrel) és a Polo GTI1 (147 kW/200 LE teljesítménnyel) sportos csúcsmodell kínál további változatosságot. Már az alapkivitel Polo Trendline széria felszereltségének is része a LED-technikájú nappali menetfény, a hazavezető világítás, a sebességkorlátozó, valamint a városi vészfékfunkcióval és gyalogos felismeréssel kiegészített Front Assist környezetfelügyelő rendszer.

Extra felszerelésként ismét rendelkezésre áll a követési távolság automatikus szabályozása, amely ezúttal már 210 kilométer/órás sebességig vehető igénybe. Újdonság a Polo kínálatában a sávváltást segítő holttér-felügyelet, a tolatásos kiállásokat könnyítő hátsó keresztirányú forgalom asszisztens, a részben automatikus kiállást lehetővé tévő parkolási asszisztens és a parkolási koccanások megelőzését szolgáló manőver-asszisztens. Kívánságra az új Polo az új kulcsnélküli nyitás és indítás rendszerével is kapható.

Mindezeken túl az új Polo – az első Volkswagenként, illetve a teljes vállalatcsoport első modelljeként – az Active Info Display új generációjával is rendelhető. E digitális műszerek funkcionalitása és kezelhetősége szintén újdonság ebben a piaci szegmensben. Ezzel párhuzamosan a legújabb infotainment-generáció is megjelenik a Polo kínálatában, 6,5 - 8,0 col képátlójú képernyőkkel. E berendezések a legkorszerűbb okostelefonokat idéző „üveg-dizájn” szerinti kialakításukkal letisztult és technikai hatású megjelenést kölcsönöznek az utastér számára.

Új színpalettájával (összesen 14 féle külső fényezés), 12 könnyűfém keréktárcsájával (14 - 18 col peremátmérővel, részben kontrasztárnyalatban), sokrétű dekorációval kínált műszerfal-betétjeivel, illetve 11 féle üléskárpitjával egyénivé tehető az új Polo. További egyéni kialakítási lehetőségek: teljes-LED fényszórók, LED-technikájú hátsó lámpák, Air Care Climatronic légkondicionáló berendezés légnedvesség- és napsugárzás-érzékelővel, illetve antiallergén szűrővel, vezeték nélküli töltés az okostelefonok számára (extrafelszerelésként induktív antennacsatlakozással), Sport Select futómű állítható lengéscsillapító-karakterisztikával, valamint a kategória egyik legnagyobb panorámatetője.

A piaci bevezetés Európa nagy részén már 2017-re várható, fokozatosan, Euro 6 minősítésű motorokkal. Teljesítmény tartományuk kezdetben 48 kW/65 LE és 110 kW/150 LE között alakul. Első ízben szerepel a választékban földgázüzemű Polo, amelynek új fejlesztésű 1.0 TGI erőforrása 66 kilowattot (90 LE) teljesít. Emellett összesen négy benzin- és két dízelüzemű aggregát sorakozik a palettán, egyaránt már alapkivitelben az automatikus motorleállítás és -indítás, illetve a fékezési és motorfék-fázisok alatti energia-visszatáplálás rendszereivel. 70 kW teljesítménytől mindegyik erőforrás kettős tengelykapcsolós sebességváltóval is kombinálható.