Gyártók A Tesla ismét átírhatja a járműipari trendeket

A Tesla ismét átírhatja a járműipari trendeket

Gégény István | 2016.03.17 09:32

A Tesla ismét átírhatja a járműipari trendeket

Egyre közeledünk a bűvös dátumhoz, amikor Elon Musk csapata bemutatja a megfizethető jövőautót. Az elektromos Model 3 érkezése jobban átrendezheti a járműipart, mint gondolnánk.

Hirdetés

A tegnapi autósziluettes cikkünk után mára is jutott egy, ugyanis a jelenlegi Tesla tulajdonosoknak egy árnyképes illusztrációval kedveskedett a gyártó – ami természetesen hamar eljutott a nyilvánossághoz. Sok újat nem tudunk írni a Model 3 kapcsán, hiszen a fontos részleteket már közzétettük: olcsó lesz (a 35 ezer dollár nagyjából 9,8 millió forintnak felel meg), elektromos hajtást kap, nagyjából az Audi A4 méretében érkezik, és március 31-én hull le róla a lepel Amerikában, a Hawthorne településen kialakított Tesla Design Studio lesz az esemény helyszíne. 800 férőhelyet biztosít a különleges alkalomra a gyártó, ebből 650 belépőt a már említett jelenlegi Tesla tulajdonosok között sorsolnak ki, sajátos lottóként aposztrofálva a meghívást, „hálából a márka iránti elkötelezettségért, ezáltal a fejlesztések támogatásáért”.

Ez a képeslap landolt a márkához hű tulajdonosok postaládájában

Apró, ám nem jelentéktelen kiegészítés, hogy a gyártó egy működő prototípust fog bemutatni. Ez azért újdonság, mert Elon Musk korábban úgy nyilatkozott, nem feltétlenül mutatják most meg a teljes autót, hiszen 2017 előtt még nem kerülhet piacra. A teljes értékű példány színre lépése arra utal, hogy a vártnál jobban haladnak a mérnökök a munkával.

Ez pedig óriási kihívást jelent a konkurenciának. Nevezhetjük problémának, avagy ösztönzésnek, de a Tesla Model 3 át fogja írni az eddig érvényes trendeket. Ma, és az elkövetkező pár évre vonatkozóan ugyanis az lett volna az evidencia, hogy vannak a megfizethető járművek, hagyományos hajtáslánccal és már léteznek jövőbe mutató technológiákkal felvértezett, kimagaslóan környezettudatos és/vagy felokosított közlekedési eszközök, ha nem is feltétlenül csillagászati, de luxus áron. És akkor itt van ez a jól csengő márkanév lobogója alatt érkező, elérhető árú jövőautó, ami lépéskényszerbe hozza a többi gyártót. Az akkumulátoros technológia fejlődése, az áramtárolókat gyártó üzemek termelésének felfutása, a töltési hálózat folyamatos kiépülése nem terv, hanem alapvető törekvés minden szereplő részéről, ennek nyomán viszont a tesla felbecsülhetetlen helyzeti előnybe kerülhet új modellje révén.

Nem biztos, ám igen valószínű forgatókönyv, hogy a Tesla Model 3 koncepciója néhány éven belül új sztenderddé, amolyan népautóvá válhat. Hogy a különutas vállalatból vezető gyártó válik-e hamarosan – ez nem fog kiderülni március 31-én, de hogy választ követel a többiektől az új modell hódító szándéka, nem kétséges.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink