Gyártók A Mercedes-Benz a magyar autóipar jövőjébe fektet be

A Mercedes-Benz a magyar autóipar jövőjébe fektet be

autopro.hu | 2018.10.18 11:32

A Mercedes-Benz a magyar autóipar jövőjébe fektet be

A Mercedes-Benz az állandó fejlesztésnek köszönhetően folyamatosan képes alkalmazkodni a legújabb termelési trendekhez, és állja a technológiai kihívásokat. Nemrég készült el a gyár új, ultramodern karosszériaüzeme, de a bővítés máris folytatódik, és egy 1 milliárd eurós beruházás eredményeként az évtized végéig egy teljesen új „full-flex” termelőegység, és több mint 2500 új munkahely jön majd létre Kecskeméten. Az új egység első- és hátsókerék meghajtású személygépkocsik, valamint alternatív meghajtású modellek gyártására egyaránt alkalmas lesz. A beruházásokról, a vállalat képzési- és karrierlehetőségeiről, valamint új képzési központjáról Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója számolt be.

Hirdetés

– Mennyi gépkocsit gyártott tavaly Magyarországon a Mercedes-Benz gyár?
– Mint ahogyan eddig minden esztendőben, 2017-ben is rekordot döntöttünk: a kecskeméti gyár több mint 190 ezer gépkocsit gyártott, a termelés 4,1 százalékkal haladta meg a 2016. évi szintet. A vállalat több mint 3,5 milliárd eurós nettó árbevételt ért el, ami 4,4 százalékos növekedést jelent. Évről évre bebizonyosodik, hogy jó döntés volt Magyarországon befektetni, Kecskemétet választani kompakt autóink egyik gyártóhelyszíneként.

– Milyen változást hozott a termelésben az új karosszériaüzem?
– A legfőbb változás, amelyet az év végén megépült új karosszériaüzem hozott, az az új platform bevezetése volt, amely lehetővé tette a Mercedes-Benz kompaktautók legújabb generációjának gyártását. A 2018. februárjában bemutatott új A-osztály már ehhez az új generációhoz tartozik, és ez év májusa óta Kecskeméten is készül, amire természetesen nagyon büszkék vagyunk. Egyébként nemrég, nagyjából hat és fél évvel a kecskeméti termelés megindítása után az egymilliomodik autónk is legördült a gyártószalagról. Ez az autó is egy új A-osztály volt, egy fehér AMG-Line, amely beszélgetésünk idején már úton is van Toszkána felé, az új tulajdonosához. Az 580 millió euróból felépített, 99 ezer négyzetméteres új csarnok jelenleg a maga nemében az egyik legmodernebb létesítmény a Mercedes-Benz univerzumában. Ez az üzem jelenti számunkra az első komoly lépést az ipar 4.0 világa felé, amelyet aztán a “ Az 580 millió euróból felépített, 99 ezer négyzetméteres csarnok jelenleg a maga nemében az egyik legmodernebb létesítmény a Mercedes-Benz univerzumában. 171 000 havi egyedi látogató 9 további gyárbővítés során fogunk kiteljesíteni. A csarnok tervezésénél egyébként kiemelt szempont volt az is, hogy minél több természetes fény jusson az épületbe. A munkatársaink számára így kellemesebb lehet a munkakörnyezet, ezáltal hatékonyabb a termelés. Hiszen annak ellenére, hogy a kor általános trendjeinek megfelelően számos feladatra gyártórobotokat is igénybe veszünk, számunkra továbbra is az ember áll a középpontban, és soha nem lesz pótolható gépekkel.

– A Mercedes-Benz a gyárbővítés keretében úgynevezett fullflex gyárat épít Kecskeméten. A rugalmas és zöld termelési megoldásokat komplett gyárra kiterjesztve valósítják meg – ez lenne az okos-gyártás felé vezető út következő állomása?
– Igen. Egymilliárd eurós beruházás keretében Magyarországon építjük fel a Mercedes-Benz Cars világméretű termelési hálózatának első full-flex gyárát. A csúcstechnológiával rendelkező gyárban különböző jármű-architektúrájú és meghajtású modellek gördülhetnek majd le a szalagról: egyazon gyártósoron készülhetnek majd a legkülönbözőbb járműmodellek, a kompakt autóktól a hátsókerék-meghajtású limuzinokig, sőt elektromos autók gyártására is alkalmas lesz a gyár. Az ipar 4.0 szellemében máris több új technológiát bevezettünk a gyártásban, ilyen például az anyagellátás innovatív, árukosaras rendszere, vagy az ember és gyártórobot közötti interaktív kommunikáció. Ezeknek az újításoknak a sora pedig a gyárbővítéssel természetesen folytatódni fog.

– Hogyan haladnak az óriásberuházással?
– Az előkészületek még 2016-ban indultak, a termelés megkezdése a kibővített gyárrészben pedig a következő évtized elejére várható. A beruházásnak köszönhetően több mint 2 500 új munkahely jön létre, és a meglévő gyárunk munkatársai számára is teljesen új előrelépési lehetőségek nyílnak meg. A gyárbővítés egyébként alapvetően egy új présüzemből, egy új karosszériaüzemből, egy felületkezelő és egy szerelő üzemből áll. Ezek közül az új felületkezelő üzem oszlopai már most ott magasodnak az építési területen, de a másik három üzemrész építéséhez is előkészítettük már a talajt.

– A gyárbővítés a termelés volumenére is hatással lesz?
– Természetesen. A bővítésnek és a már megkezdett fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben még rugalmasabban és hatékonyabban tudjuk majd előállítani mind a kompaktjárművek új generációját, mind pedig a jövőben gyártandó új modelleket. Ennek során teljes mértékben figyelembe tudjuk venni a folyamatosan változó ügyféligényeket, így a magyarországi telephely szerepe még tovább erősödik majd a Mercedes-Benz Cars globális gyártó hálózatán belül.

– A modern minőségi fejlesztés és termelés alapja a megfelelő képzettségű és szaktudású ember. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. milyen eszközökkel tudja támogatni ebben a munkavállalóit?
– Az új beruházás valójában a kecskeméti csapat motiváltságának és tudásának visszaigazolása. A gyárbővítésnek köszönhetően kollégáink hamarosan a hátsókerék-meghajtású járművek gyártása terén is értékes új tapasztalatokra tehetnek szert, és a felkínált továbbképzési lehetőségek révén is fejlődhetnek. Fontos, hogy a hozzánk csatlakozó új munkatársainkat némi bevezetés után rögtön éles munkakörnyezetben, „on the job” készítjük fel a várható kihívásokra, mert az a tapasztalatunk, hogy így lehet a leghatékonyabban átadni a tudást. Vállalatunk a munkatársaknak biztosított versenyképes bérezésen felül számtalan pluszjuttatásról gondoskodik, mint a díjmentes sportolási lehetőség, a továbbképzés, a nyelvoktatás és a bérlakásprogram. Emellett elkötelezettek vagyunk a jövő nemzedékeinek duális képzése mellett, gyárunk ezzel is hozzájárul Kecskemét és a régió sikeres és biztos jövőjéhez. A magyar munkavállalók okkal döntenek a kecskeméti autógyár mellett. Odafigyelünk munkatársaink ötleteire és reakcióira, és folyamatosan dolgozunk azon, hogy kellemes és családias munkahelyi légkört teremtsünk. Ez nem csupán az ösztönző munkahelyi környezetet foglalja magában, hanem azt a törekvést is, hogy munkatársaink számára a mindennapi életet is megkönnyítsük, néha nagy, néha csak egészen apró figyelmességekkel. Nemrég például leaszfaltoztunk egy, a parkolóból kivezető új utat, és megnyitottuk azt munkatársaink számára – ennek köszönhetően 10-15 percet, vagy néha még többet is megspórolhatnak a hazafelé vezető úton. De például temperáljuk a csarnokok hőmérsékletét, ami a nyári nagy melegben érezhetően javította a munkavégzés körülményeit, továbbá szintén a munkatársak javaslata alapján ivóvíz-adagoló állomásokat is elhelyeztünk szerte a gyárterületen.

– A vállalat alapvető fontosságúnak tartja a színvonalas szakképzést. Mondhatjuk, ennek első számú magyarországi bázisa a Mercedes-Benz Academy Kecskemét?
– Már 2010-ben, jelenlegi gyárunk építésével párhuzamosan terveztük a hozzá kapcsolódó képzési lehetőségek kialakítását, 2011 óta pedig vállalatunk aktív résztvevője a magyarországi duális képzésnek. A Mercedes-Benz számára a siker kulcsa az, ha minőségi szakképzésben résztvevő és magasan kvalifikált munkatársakkal dolgozhatunk Magyarországon is. A kecskeméti gyár szomszédságában egy év alatt felépült 8 000 négyzetméteres központ ez év őszétől nyújt gyakorlati képzési lehetőségeket mintegy 250 diáknak, de az oktatótermek többek között belső képzéseknek, adminisztratív és gyártósori tréningeknek is helyet adnak majd. A Mercedes-Benz Academy Kecskemét befektetést jelent a jövőbe, és reméljük, hogy általa sok új, tehetséges szakembert adunk majd a jövő autóiparának.

Kiemelt Partnereink