Gyártók A Hyundai önvezető, hidrogénhajtásos SUV-t fejleszt

A Hyundai önvezető, hidrogénhajtásos SUV-t fejleszt

autopro.hu/Sz.K. | 2019.06.16 05:01

A Hyundai önvezető, hidrogénhajtásos SUV-t fejleszt

A Hyundai Motor konszernen belüli Kia befektet az önvezető technológiával foglalkozó amerikai Aurora nevű startupba, amely azon dolgozik a koreai autógyártóval karöltve, hogy a már piacon lévő Nexo hidrogéncellás crossoverből autonóm verziót készítsen. Ha beválik az autonóm platform, a Hyundai további modellekbe is beültetné a tudást.

Hirdetés

Ezidáig a Hyundai és az Aurora közös munkája a Nexo-ra fókuszált, de a két vállalat most azt tervezi, kiterjeszti kutatását több modellre is, és platformot készít a jövőbeli önvezető Hyundai és Kia autók számára.

– Az Aurora az önvezető technológia egyik úttörője, és várjuk, hogy kiépíthessünk egy erősebb együttműködést a vállalattal – mondta Youngcho Chi, a Hyundai Motor elnöke és innovációs igazgatója. – A szoros együttműködés az ipar globális óriásaival segít, hogy olyan önvezető autókat fejleszthessünk, melyek biztonságosak és újszerű élményt nyújtanak ügyfeleink számára.

Elég nagy nevekkel dolgoznak együtt

Az Aurorát a Google önvezető projektjétől, a Waymotól átszegődött projektvezető, Chris Urmson és két másik autóipari veterán alapította, akiknek 40 évnyi tapasztalat van a hátuk mögött. A startup a pénzügyileg leginkább támogatott amerikai vállalatok közé tartozik, és egyértelmű célja, hogy kereskedelmi forgalomba hozza technológiáját. A cég a mesterséges intelligencián, szoftveres technológiákon dolgozik, és nem tartozik tervei közé, hogy önvezető jármű flottákat hozzon létre. Ehelyett együttműködik olyan vállalatokkal, mint a Hyundai, a Byton kínai e-autó startup és a Fiat Chrysler.

– Elégedettek vagyunk a Hyundai és a Kia csapataival folytatott munkával – mondta Sterling Anderson, az Aurora egyik alapítója és gyártási igazgatója. – Partnereinkkel látjuk a hatékony platform kialakulását, ami az önvezető technológia minden előnyét gyorsan, biztonságosan és átfogóan magába foglalja majd.

Anderson az Aurora előtt a Tesla autopilot-rendszerének fejlesztésén dolgozott. Drew Bagnell, a vállalat technológiai igazgatója és társalapítója a Carnegie Mellon Egyetem professzora, és korábban az Uber önvezető technológiával foglalkozó csapatának volt tagja.

Ennyit ér az Aurora a Hyundainak

A koreaiak 600 millió dollárral támogatják az amerikai startupot, amelynek az értékét jelenleg 2 milliárd dollárra teszi a piac. A Hyundai Nexo jelenleg elérhető 4-es szintű önvezetési képességű SUV-ja 58 ezer dollártól indul.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink