Gyártók A Honda szerint a kkv-kon áll vagy bukik minden a brexitnél

A Honda szerint a kkv-kon áll vagy bukik minden a brexitnél

autopro.hu/B.B. | 2017.07.20 15:25

A Honda szerint a kkv-kon áll vagy bukik minden a brexitnél

Az autógyártók és elsőkörös beszállítói globálisan is nagyjátékosnak számítanak, de mi lesz, ha elszállnak az ugyanúgy nélkülözhetetlen kis- és középvállalkozások költségei is?

Hirdetés

A kis- és középvállalkozások lehetnek a főszereplői az Egyesült Királyság Európai Unióból való távozását követő gazdasági átalakulásnak, véli a Honda egyik európai vezetője. Ian Howells szerint a brexit a beszállítói-ellátási láncok komplexebbé válását hozza majd magával, ami egyben költségesebb működést fog jelenteni.

Mindez nem a tőkeerős autógyártóknál és a nagyobb beszállítóknál fog gondot okozni, hanem a kkv-k egy részénél. Többek között az adminisztratív kiadások megugrásával akár még a termelési lánc részleges megbénulása is reális veszélyt jelenthet.

A jelenségre nem is kell jobb példa a BMW egyes gyártósorainak nem is olyan régi leállásánál: a bajor márka három kontinensen volt kénytelen szünetet tartani egyik közvetett beszállítója miatt, mikor egy olasz cég a kormányművek egyik alkatrészét nem tudta megfelelő mennyiségben előállítani. Az aprónak tűnő hiba több ezres darabos termelési kiesést és eurómilliós károkat okozott.

A Honda vezetői nem hiába elemzik folyamatosan a brit gazdasági viszonyokat, a szigetországban tavaly eladott 1,7 millió autójuk nyolc százalékát helyben, a swindoni üzemben gyártották, írja az autonews.com.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink