600 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg a Mercedes Magyarországon

Szerző: autopro.hu/W.A. | 2016.09.08. 12:56

Kecskeméten egymilliárd eurós (313 milliárd forintos) beruházásból épül meg a Mercedes új gyára, amely 2500 embernek ad munkát. A cég ezenkívül jelentős szerepet vállal a hazai buszgyártás megerősítésében, illetve az elektromos autók magyarországi elterjesztésében is.

Közel 600 milliárd forint értékű magyarországi fejlesztést valósít meg a közeljövőben a Mercedes-Benz – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hartmut Schickkel, a Daimler Busses vezetőjével és Jörg Schmidttel, a Mercedes-Benz Hungária Kft. vezetőjével folytatott megbeszélését követően.

A cég ezenkívül jelentős szerepet vállal a hazai buszgyártás megerősítésében, illetve az elektromos autók magyarországi elterjesztésében.

Büszkék vagyunk arra, hogy a világ egyik legsikeresebb autógyártó cége hosszú távú partnerként tekint Magyarországra – jelentette ki a miniszter a találkozó után.

Kecskeméten egymilliárd eurós (313 milliárd forintos) beruházásból épül meg a Mercedes új gyára, amely 2500 embernek ad munkát, 185 milliárd forintból újgenerációs kompakt autók gyártásával bővítik a jelenlegi üzem tevékenységét, közel 80 milliárd forintos fejlesztés eredményeként pedig új karosszériagyártó egységet, illetve 4 milliárd forintból logisztikai bázis is építenek – ismertette a terveket a nemzetgazdasági tárca vezetője. Hozzátette, az hogy a Mercedes hosszútávra tervez, az is jelzi, hogy bérlakás-programot indított el, és bekapcsolódott a hazai duális képzésbe, illetve kutatásfejlesztésbe.

A magyar kormány jelentős energetikai és úthálózati fejlesztéseket indít Kecskeméten és térségében a Mercedes-gyár zavartalan energiaellátásának biztosítása, illetve az üzem és az M5-ös autópálya összeköttetésének további javítása céljából – hívta fel a figyelmet Varga Mihály. A Daimler és Magyarország az oktatási és kutatási együttműködést is még szorosabbra fűzi, ehhez jó alapot teremt, hogy a kabinet a 2014-2020-as időszakban megduplázta a kutatás-fejlesztésre fordítandó forrásokat. A tárcavezető példaértékűnek nevezte az ITK Holding Zrt. és az EvoBus Hungária Kft. nemrég bejelentett együttműködését, amelynek eredményeként Mercedes alvázakra szerelnek magyar fejlesztésű elővárosi és helyközi autóbuszokat Debrecenben.