Gyártók 35 százalékot zuhantak idén a Tesla részvényei

35 százalékot zuhantak idén a Tesla részvényei

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.02.09 15:37

35 százalékot zuhantak idén a Tesla részvényei

Nem áll jól Elon Musk járműipari cégének szénája - nem kedvelik a befektetők, ezért 2016-ban folyamatosan esik a vállalat értéke. Nem is olyan nehéz átlátni, mi okozza a negatív tendenciát.

Hirdetés

Az egyébként is rossz részvénypiaci hangulatban előszeretettel adják a befektetők azokat a részvényeket, amelyeknél az üzleti modell sérül a csökkenő olajárral. Az olaj pedig újabb és újabb mélypontokra esik - emlékeztet a portfolio.hu.

A gazdasági elemzők szerint a Tesla még mindig inkább csak amolyan ígéret, mivel a tömegtermelés és a profitabilitás drasztikus emelkedése még odébb van. Ráadásul nem úgy alakulnak az eladások, ahogy Elon Musk ígérte: 2015-ben 55 ezer autó eladását tervezte a Tesla, de csak valamivel több mint 50 ezret adtak el. Továbbá a Model X-ből is kevesebbet adott el a cég, mint amire a piaci szereplők számítottak.

Egyre több elemző véli úgy, hogy a Tesla 3 a korábban vártnál később érkezik a piacra, és drágább is lesz. Musk tavaly májusban még azt mondta, hogy idén márciusban bemutatják az autót, a múlt héten viszont már úgy nyilatkozott, hogy a következő hetekben biztosan nem lesz bemutató. Ez sem nyugtatta meg a befektetőket.

Ráadásul az új modellek fejlesztése, a töltőhálózat kiépítése, a Gigafactory felépítése mind-mind sokba kerül, a vállalat adósságállománya egyre nagyobb, így sokan attól tartanak, hogy a finanszírozási költségek meredek emelkedése miatt tartósan veszteséges lesz a cég.

Nem szárnyal a Tesla

Ha mindez nem lenne elég: egyre több a piacon az alternatíva, szinte minden gyártónak egyre szélesebb a hibrid vagy teljesen elektromos autókból álló kínálata. A dízelbotrány tovább gyorsította ezt a folyamatot.

Kiemelt Partnereink