Gyártók 250 millió eurót hozhat a Linamarnak az új csarnok

250 millió eurót hozhat a Linamarnak az új csarnok

MTI | 2015.02.03 16:38

250 millió eurót hozhat a Linamarnak az új csarnok

Több mint 250 millió eurónyi többlet értékesítési lehetőséget jelent a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. orosházi üzemcsarnokának 5,5 milliárd forintos fejlesztése, amelyet kedden adtak át – mondta Havasi Csaba, a cég alelnöke, európai csoportvezetője kedden Orosházán, a vállalat „Új projektek technológiai fejlesztése” című rendezvényét záró sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Ismertette, hogy a gépbeszerzések új kapacitási és technológiai lehetőségeket jelentenek, és beszámolt arról is, hogy évi 10 százalékos növekedést céloztak meg. A cég 2014-es árbevétele meghaladja a 45 milliárd forintot.

Az alelnök elmondta, hogy Európa legnagyobb autógyárával, a Volkswagen-csoporttal bővítik erőteljesen kapcsolataikat. Hozzátette: az orosz-ukrán válság hatására a mezőgazdasági gépgyárrészlegük került nehéz helyzetbe, a rubel gyengülése miatt drasztikusan visszaestek a megrendeléseik. Ezért új piacokat próbálnak keresni a környező országok, Románia, Szlovákia és Lengyelország mellett Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is - mondta.

Havasi Csaba, a Linamar CO. Európai Csoportjának az alelnöke, Lisa Helfand, Kanada magyarországi nagykövete és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felavatja a kibővített orosházi üzemcsarnokot.

A beruházáshoz a Linamar Hungary Zrt. csaknem 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Ebből 1,36 millió forintot az Európai Unió, 240 milliót a magyar költségvetés biztosított. Az 5,3 milliárd forintos költségvetést meghaladó, 2013 elején indult beruházásból a vállalat üzemcsarnokot bővített, és 150 munkavállalónak hozott létre új munkahelyet. A létszámbővítés 60-40 százalékban oszlik meg az orosházi, illetve a békéscsabai gyár között – közölte az MTI kérdésére Havasi Csaba.

2020-ig a vállalat további ötszázzal bővíti munkavállalói létszámát, amihez új beruházásokat terveznek.

A vállalatot 1992-ben Mezőgép Rt. néven alapították, a Linamar Hungary nevet 2003 júliusában vette fel. Székhelye Orosházán található, emellett működik egy telephelye Békéscsabán is. A kanadai tulajdonú társaság Magyarországon 2200 munkavállalót foglalkoztat, így a régió legnagyobb ipari foglalkoztatójának számít, jelentős belföldi beszállítói háttérrel rendelkezik, és kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez. Az Alföld egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó vállalata, melyet még ismertebbé tesz erőteljesen növekvő autóipari ágazata. A magyar kormány stratégiai partnere. 2012 márciusában Orbán Viktor miniszterelnök adta át a vállalat 5 ezer négyzetméteres üzemcsarnokát.

A cég 2013-as üzleti évben 2,83 milliárd forint adózott eredményt ért el, szemben az előző évi 2,377 milliárd forinttal. Az exportértékesítés nettó árbevétele meghaladta a 31 milliárd forintot, míg egy évvel korábban 30 milliárd forint volt. Az üzemi tevékenység nyeresége csaknem elérte a 2,8 milliárd forintot, az egy évvel korábbi 2,5 milliárd forint profithoz képest.

Kiemelt Partnereink