Gyártók 2023-ban jön a spanyol elektromos kisautó

2023-ban jön a spanyol elektromos kisautó

autopro.hu/V.M. | 2020.10.11 04:21

2023-ban jön a spanyol elektromos kisautó

Fotó: Facebook/Lupa Motors

A spanyol, elektromos autókat fejlesztő Lupa startup bejelentette, hogy első modelljét 2023-ban akarja piacra dobni. A barcelonai központú cég később több autót is kínálni fog, melyekhez az akkumulátorokat külön kívánja értékesíteni.

Hirdetés

A mintegy három év múlva érkező E26 egy töltéssel 400 kilométer megtételére lesz képes, indulóára 17 ezer euró lesz állami támogatások nélkül számolva, amihez jön még az akkumulátor 9400 eurós ára.

Carlos Álvarez, a Lupa alapítója az electrive.com megkeresésére elmondta, hogy életének első Lupáját mindenkinek a teleppel együtt kell megvenni – kivéve, ha használtan vásárolja. A koncepciójuk célja, hogy az emberek úgy cserélhessék autójukat két-három évente, hogy nem kell új akkut is venniük, ezzel egyidejűleg kitolják a telepek használati idejét, környezetbarátabbá téve azokat.

Az E26 egy „gördeszka” platformra fog épülni, ami magába fogja foglalni az elektromos hajtáslánc elemeit, így az akkumulátort is. Álvarez elmondta, hogy még nem dőlt el, de valószínűleg venni fogják a platformot a házon belüli fejlesztés helyett.

Az E26 4,07 méter hosszú, technikai jellemzői a Peugeot e-208 és a Renault Zoe típusokhoz teszik hasonlíthatóvá. Sport, normál, illetve városi üzemmódokkal is rendelkezni fog, melyekben sorrendben 87, 66 és 48 kilowatt teljesítmény leadására lesz képes. Hatótávolsága is ehhez hasonlóan, 320 és 400 kilométer között változik majd. Egyenáramú töltővel a 80 százalékos töltöttségi szint elérése 30 percet fog igényelni.

Egy furgon és SUV-k is szerepelnek a tervekben

Az E26 és az utána érkező modellek kizárólag online csatornán keresztül lesznek értékesítve. A Lupa mérnökei változatos háttérrel rendelkeznek, vannak közöttük a Ferrarinál, a Land Rovernél, a McLarennél, valamint a Nissannál is tapasztalatot szerzettek is. Ez a csapat most azon dolgozik, hogy 2023-ban egy elektromos furgont is piacra dobjanak. 2024-ben kettő SUV-val bővül majd a kínálat, amiknek neve SUV64 és SUV42. Előbbi ára az akkuval együtt, levonva a támogatások összegét, 23 ezer euró lesz, míg utóbbié 19.100 euró lesz (adózás előtt). A telep nélkül az autó 11.500 euróba fog kerülni.

A Lupa összes modelljébe ugyanaz a 8700 eurós akkumulátor fog kerülni. Az energiatároló egység külön forgalmazása lehetővé teszi majd a használt Lupát vásárlóknak, hogy akku nélkül vegyenek egy, a kora miatt olcsóbb járművet, majd ahhoz külön beszerezzenek egy vadonatúj akkumulátort. A telep várható használati ideje 8-10 évre tehető.

Házakban szolgálhatnak tovább az akkuk

A Lupa a kiöregedett telepek további hasznosítására is megoldással fog szolgálni, azokat ugyanis házak elektromos hálózatába lehet majd integrálni, hogy a napelemek által termelt áramot tárolják. Így a telepek akár 20 éves korukig is használhatóak maradnak.

Álvarez azt reméli, hogy ezúton tovább fokozhatják majd vásárlóik hűségét. Még azt is elárulta, hogy a gyártás Barcelonában fog zajlani, részleteket azonban nem osztott meg a beszállítókkal kapcsolatban.

Kiemelt Partnereink