Gyártók 2020-ig biztosak az állások a Mercedesnél

2020-ig biztosak az állások a Mercedesnél

Biró Csongor | 2015.09.14 12:40

2020-ig  biztosak az állások a Mercedesnél

A Daimlernél nem lesznek tömeges elbocsátások 2020 végéig, mindazonáltal a dolgozói létszám rugalmas változása megmarad.

Hirdetés

Az igazgatótanács és az üzemi tanács közös ülésén a Daimlernél is kiterjesztették a munkavállalók felmondási védelmét 2020 végéig. Ez a megállapodás minden Németországban határozatlan idejű szerződéssel dolgozó munkavállalóra kiterjed, azaz a 170 ezer Daimler-alkalmazottból 135 ezerre. - A megállapodással a cég kifejezi elkötelezettségét alkalmazottai irányában. Ez biztosítja a cég számára szükséges és fontos személyi rugalmasságot, amely ahhoz kell, hogy bármikor tudjanak reagálni az ügyfelek igényeire - mondta a Mercedes humánpolitikai igazgatója, Wilfried Porth. Hasonló megállapodásokat kötöttek nemrég a BMW-nél és a Volkswagennél is.

Az üzemi tanács vezetője egy interjúban azonban arra figyelmeztetett, hogy bár a munkahelyek védelme megvalósult, a különböző tevékenységeké nem, így a vállalathoz köthető kisebb részegységek könnyen eladhatóvá válnak, ami rontja az ott foglalkoztatottak helyzetét.

Szinte az összes Daimler-üzemben létrehoztak úgynevezett helyi jövőképző programokat, amelyekbe a vállalat az elkövetkező években 8,5 milliárd eurót fektet be, hogy tovább növeljék a gyárak hatékonyságát és rugalmasságát, valamint a dolgozók motivációját. Ezek az intézkedések ugyanakkor karcsúsítanak is a foglalkoztatáson: Mannheimben 500, Kasselben 300 munkahelyet takarítottak meg ezzel a módszerrel.

A megállapodás egy másik fontos pontja a képzésben résztvevőkre vonatkozik. Eddig a tanoncok mindegyike állást kapott valamelyik Mercedes-gyárban. Ezentúl csak a végzősök 90 százaléka kap biztos állásajánlatot, a többiek egy évig csak ideiglenes szerződést kapnak. Számukra is van lehetőség később határozatlan időre szóló szerződést kötni.

Ezekkel az intézkedésekkel az autógyártó továbbra is rugalmasan tud reagálni a piaci ingadozásokra, a mozgásteret számára a kölcsönzött munkavállalók és ideiglenes alkalmazottak nyolcszázalékos aránya teremti meg. A különleges események, mint például egy-egy új termék elindítása, az arány túllépését indokolhatja, de az üzemi tanács jóváhagyása kell az elmozduláshoz.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink