Archív Valósággal kilőtt a gyáripar az Egyesült Államokban

Valósággal kilőtt a gyáripar az Egyesült Államokban

autopro.hu/P.B. | 2020.07.03 12:20

Valósággal kilőtt a gyáripar az Egyesült Államokban

Fotó: Pixabay

A koronavírus-járvány többek között a gyáripart is komolyan érintette, az év első felében tízéves mélypontra zuhant a szektor. Azonban nem kell sok idő a trendek megfordulásához, az USA BMI indexe 50 fölé emelkedett, ami azt jelenti, hogy a gazdaság most már növekszik, a gazdasági szereplők bizakodóak a közeljövőt illetően.

Hirdetés

Friss adatok szerint a korábbi zuhanás után az új megrendelések száma és a termelékenység is jelentős mértékben megugrott az Egyesült Államokban, aminek köszönhetően az ország BMI indexe (beszerzési menedzser index) közel tíz százalékot javulva 52,6 százalékra emelkedett, ami a gazdaság növekedését jelenti. Ez az index nemcsak az éppen zajló folyamatokat, hanem az ipari szereplők előrejelzéseit is figyelembe veszi. Tavasszal még tízéves mélyponton volt a gyáripar az USA-ban, de úgy tűnik, hogy a június elhozta a várt pozitív fordulatot.

Júniusban az új rendelések 24,6 százalékkal, 56,4 százalékra növekedtek, míg a termelékenység 24,1 százalékkal ugrott meg, és már 57,3 százalékon áll. Az ilyen hatalmas emelkedés ezekben a mutatókban szinte példanélküli azóta, amióta mérik a BMI indexet.

Április volt a mélypont

A MachineDesign cikke szerint a BMI index 1980 óta nem zuhant annyit egyik hónapról a másikra, mint idén áprilisban. A koronavírus-járvány okozta válság nagyon gyors csökkenést okozott, ám ennek a másik oldala, hogy júniusban szinte példátlan volt a javulás.

A cikk szerint az amerikai ipari szereplők bizakodóak, úgy tűnik tehát, hogy a járvány okozta nehézségek nagy részén túl vagyunk. Ez persze csak akkor igaz, ha ősszel nem lesz egy újabb hulláma a COVID-19-nek.

Kiemelt Partnereink