Archív Több év után ismét nőtt a kínai járműpiac

Több év után ismét nőtt a kínai járműpiac

autopro.hu/P.B. | 2022.01.13 14:19

Több év után ismét nőtt a kínai járműpiac

Fotó: Pixabay

A kínai autógyártók szövetsége, a CAAM azt feltételezi, hogy az autóeladások tovább emelkednek az országban 2022-ben is. Az elmúlt néhány évben az elektromos autók különösen népszerűek voltak Kínában, ez a trend várhatóan folytatódni fog. Tavaly három évet követően nőttek újra az újautó-eladások az országban.

Hirdetés

A CAAM szerint idén ismét növekedni fog a kínai autópiac. A Kínai Autógyártók Szövetségének adatai szerint tavaly összesen 26,3 millió járművet adtak el az országban, ez 3,8 százalékos növekedés 2020-hoz képest. A szervezet mind a személygépjárművek, mind a nehéz haszongépjárművek értékesítését méri.

Tavaly a járműeladások az év első hónapjaiban meredeken emelkedtek az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami nem csoda, hiszen 2020 tavaszán Kínában is lezárásokat okozott a járvány. A növekedés az év második felében azonban megtorpant, elsősorban a chiphiány következtében. Decemberben 2,79 millió új autót értékesítettek az ázsiai országban, 1,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az elektromos autók húzzák fel a piacot

2021-ben a kínai piacon 6,5 százalékkal nőtt a személyautók értékesítése, összesen 21,5 millió autót adtak el ebben a kategóriában. A növekedés a nem hagyományos motorral hajtott autók erőteljes térnyerésének köszönhető. A tisztán elektromos autók eladásai csaknem 168 százalékkal emelkedtek az előző évben.

A szövetség kimutatása szerint a kínai kormány által is támogatott alternatív meghajtású NEV (new energy vehicles) autók eladása decembereben éves összevetésben 114 százalékkal, 531 ezerre nőtt. A NEV kategória foglalja magában a teljesen elektromos hajtás mellett a plug-in hibrid és a hidrogén üzemanyagcellás járműveket is. Ebből a kategóriából tavaly 3,52 millió kelt el, 157,5 százalékkal több, mint 2020-ban. A CAAM azzal számol, hogy az idén 27,5 millió új autót értékesítenek Kínában, ezen belül ötmillió NEV autót.

A személyautók, az SUV-k, a kisteherautók és a kishaszonjárművek végfelhasználóihoz történő tényleges kiszállítását mérő PCA iparági szövetség már néhány nappal korábban 4,5 százalékos javulást és 20,5 millió kiszállított autóról számolt be. 2018 után először nőtt a kínai járműpiac – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink