Archív Sokkal népszerűbbek a használtautók Törökországban

Sokkal népszerűbbek a használtautók Törökországban

autopro.hu/H.J. | 2020.02.21 08:10

Sokkal népszerűbbek a használtautók Törökországban

Fotó: Pixabay

Egyre drágábbak a használtautók Törökországban, miután a líra 2018 augusztusi összeomlását követően több millióan vásárolnak másodkézből járművet. A folyamat a piac torzulását eredményezte.

Hirdetés

A török líra összeomlása már lassan egy éve lezajlott, de meglepő módon infláció elleni fedezetet, illetve zuhanó kamatlábakat hagyott maga után a használtautók kereskedelme esetében. Viszont az elmúlt két évben a benzines autók átlagára több mint kétszeresére nőtt, az országban nagyobb népszerűségnek örvendő dízel modellek esetében pedig 120 százalékkal emelkedett. A folyamat hátterében a 2018-ban tapasztalt valuta-összeomlás áll.

Túl kevés új modell van készleten

Az autóimportőrök nem gondoskodtak az elegendő behozatalról. Amint az hitelfelvételi kedvet növelő kamatlábcsökkenés elkezdődött, a fogyasztói kereslet is nőtt, ám elegendő új autó nem volt a kereskedésekben. Így az emberek a használtpiachoz fordultak, ám ez elszabadította az árakat. Mindezek ellenére a tavaly decemberben értékesített gépjárművek 95 százaléka használtautó volt.

A használtautó-eladások csúcsokat döntögetnek – a tavalyi évben 6,23 millió darabot vásároltak, ez ötödével több, mint 2017-ben, azaz a deviza összeomlása előtt. Ezzel szemben az új járművek eladása ugyanabban az időszakban csaknem felére csökkent, mintegy 387 000 modellre.

Kedvező hitelek, torz piac

A pénzügyi lehetőségek kedveznek a szektor számára. A központi bank több mint felére csökkentette a hitelfelvétel költségeit – a betéti és hitelkamatlábak alacsonyabbak lettek. A gépjárműhitelek átlagos éves kamatlába 2018 szeptembere óta több mint 20 százalékponttal esett vissza, január végén 14 százalék alatt volt.

Bár az új és a használt járművek árai is magasabbak, a török vásárlók túlnyomórészt utóbbiak mellett döntenek. Ennek oka részben az, hogy az új autók drágábbak, de gyorsabban veszítenek értékükből. Ez a folyamat azonban a piac torzulását eredményezte – a használt járművek ára mára már összehasonlíthatóvá vált az új járművek költségeivel – olvasható az autonews.com oldalán.

Kiemelt Partnereink