Archív Sokba kerül a dízelbotrány a biztosítóknak

Sokba kerül a dízelbotrány a biztosítóknak

autopro.hu/P.B. | 2021.11.23 12:23

Sokba kerül a dízelbotrány a biztosítóknak

Fotó: Pixabay

A dízelbotrány miatt fizetendő kártérítések összege Németországban már bőven eurómilliárdos tartományban van. Ez lehet a valaha volt legnagyobb ügye a jogvédelmi biztosítóknak, ugyanakkor még nem tudni, hogy a megítélt összegek mekkora hányadát kell a gyártóknak fizetnie, és mennyi jut a jogvédelmi biztosítókra.

Hirdetés

Jörg Asmussen, a Német Biztosítószövetség (GDV) vezetője november 19-én arról tájékoztatta a sajtót, hogy a jogvédelmi biztosítók költségei – ügyvédi, bírósági és szakértői költségek – már meghaladta az 1,2 milliárd eurót. A szakember szerint a dízelbotrány lesz a valaha volt legnagyobb káresemény a jogvédelmi biztosítók történetében.

Sok eljárás azonban még nem zárult le, így tehát még nem világos, hogy a számla mekkora részét kell a jogvédelmi biztosítóknak állnia, és mennyit kell az autógyártóknak fizetniük.

Egyre több ügyfél, egyre magasabb költség

A GDV szerint mára mintegy 380 ezer ügyfél vett igénybe jogvédelmi biztosítást az autógyártókkal folytatott vitában a feltételezetten manipulált kipufogógáz-értékek miatt. Ez a szám 25 ezerrel több, mint májusban.

A jogvédelmi biztosítók által kezelt dízelbotránnyal kapcsolatos ügyek összesített vitatott értéke 9,8 milliárd euróra emelkedett - mondta Asmussen.

Az egy ügyre jutó vitatott érték jelenleg 26 ezer euró körül mozog, míg hat évvel ezelőtt, a dízelbotrány kezdetén 22,5 ezer euró volt – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink