Archív Soha nem látott mértékben zuhant be az új autók forgalomba helyezése

Soha nem látott mértékben zuhant be az új autók forgalomba helyezése

MTI/autopro.hu | 2020.05.19 10:49

Soha nem látott mértékben zuhant be az új autók forgalomba helyezése

Fotó: Pixabay

Áprilisban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben, kevesebb mint a negyedére esett vissza a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA kedden publikált jelentése szerint. Az unión kívül sem jobb a helyzet.

Hirdetés

A járványvédelmi korlátozások első teljes hónapjában, áprilisban 76,3 százalékkal csökkent az Európai Unióban fogalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbihoz képest. Az áprilisi éves csökkenés mértéke a statisztikák vezetése óta a legnagyobb.

Januárban 7,5 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba mint egy évvel korábban, februárban 7,4 százalékkal kevesebbet, márciusban pedig már 55,1 százalékkal kevesebbet. Áprilisban összesen 271 ezer új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, míg tavaly áprilisban ez a szám 1,143 millió volt.

Magyarországon is drasztikus a visszaesés, de az unió belül nem számít rossznak

Az Európai Unió mind a 27 tagállamában kétszámjegyű volt a forgalomba helyezett autók számának éves csökkenése. A legnagyobb visszaesés Olaszországban és Spanyolországban következett be: 97,6, míg és 96,5 százalékos. A nagyobb piacok közül Németországban 61,1 százalékkal, Franciaországban 88,8 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett autók száma.

Magyarországon áprilisban 6170 új autót helyeztek forgalomba, 50,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 12,4 ezernél. Áprilisban Magyarország Romániával együtt a negyedik volt a legkisebb csökkenést elérő országok rangsorában. Dániában 37,0 százalékkal, Svédországban 37,5 százalékkal, Finnországban 38,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a forgalomba helyezett új autók száma.

Negyedéves viszonylatban is komoly a visszaesés

A januártól áprilisig terjedő négy hónapban 38,5 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban. Olaszországban 50,7 százalékkal, Spanyolországban 48,9 százalékkal, Franciaországban 48,0 százalékkal, Németországban pedig 31,0 százalékkal.

Az év első négy hónapjában elért éves csökkenés mértéke Magyarországon volt a második legkisebb a finnországi 11,8 százalék után.

A frissen kilépett Nagy-Britanniában is negatív rekordot döntött az új autók eladása

Nagy-Britanniában az egy évvel korábbihoz képest 97 százalékkal, 1946 februárja óta a legalacsonyabb szintre zuhant az új autók eladása áprilisban, miután leálltak a gyárak és bezártak az autókereskedők a koronavírus-járvány miatt.

Egy hónappal korábban, márciusban még csaknem 255 ezer új autót értékesítettek Nagy-Britanniában. A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) most azzal számol, hogy az idén 1 millió 680 ezer új autót adnak el az országban a tavalyi 2 millió 310 ezer után.

Oroszországban sem jobb a helyzet

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a több mint hatszáz, Oroszországban tevékenykedő európai vállalatot tömörítő AEB a múlt héten azt közölte, hogy áprilisban 38 ezer 922 új autót helyeztek forgalomba, ami 72,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 141 ezernél.

Oroszországban az idei első négy hónapban 415 ezer 102 új autót adtak el, 19,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 513 ezernél.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink