Archív Rekordmértékben zuhant az ipari termelés az USA-ban

Rekordmértékben zuhant az ipari termelés az USA-ban

MTI | 2020.05.18 18:18

Rekordmértékben zuhant az ipari termelés az USA-ban

Fotó: Pixabay

A vártnál kevésbé csökkent az ipari termelés áprilisban az Egyesült Államokban annak nyomán, hogy a gyorsan terjedő koronavírus-járvány miatt számos vállalat lassította vagy függesztette fel a termelést.

Hirdetés

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) bejelentette, hogy szezonális kiigazítással számolva 11,2 százalékkal esett vissza az ipari termelés havi összevetésben, ami a legrosszabb érték a mutató 101 éves történetében.

Elemzők 11,5 százalékos havi szintű csökkenésre számítottak a márciusban mért 4,5 százalékos zuhanás után. Tavaly áprilishoz képest 15 százalékkal csökkent az ipari termelés.

A feldolgozóipar termelése 13,7 százalékkal zsugorodott áprilisban havi összevetésben, még soha nem volt ilyen erős a csökkenés üteme. A legrosszabbul teljesítő ágazatnak a jármű- és járműalkatrész-gyártás bizonyult több mint 70 százalékos zuhanással.

Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 18 százalékkal csökkent.

Az egekben a munkanélküliségi ráta

Áprilisban az ipari kapacitások kihasználtsága ugyancsak minden idők mélypontjára, 64,9 százalékra zuhant, 8,3 százalékponttal csökkent az előző havi 73,2 százalékhoz képest, így már 14,9 százalékponttal marad el a hosszú távú (1972-2019) átlagtól. Szakértők rosszabb adattal, 64 százalékkal számoltak áprilisra.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem, a leállások és a mozgásszabadság korlátozása, megállította az amerikai gazdaság rekordhosszúságúra nyúlt növekedését. Csak áprilisban 21 millió munkahely szűnt meg, a munkanélküliségi ráta pedig 14,7 százalékra, a nagy világgazdasági válság óta a legmagasabb szintre emelkedett.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) szezonális kiigazítással számolva 4,8 százalékos évesített ütemben csökkent január-márciusban, ami 2009 első negyedéve óta a legrosszabb érték. Elemzők 40 százalékos visszaesésre számítanak a második negyedévről.

Kiemelt Partnereink