Archív Pozitívan indult az év: hatalmasat ugrott a gazdasági hangulat

Pozitívan indult az év: hatalmasat ugrott a gazdasági hangulat

MTI | 2020.01.21 17:11

Pozitívan indult az év: hatalmasat ugrott a gazdasági hangulat

Váratlanul nagy, a várakozásokra messze rácáfoló mértékben javult a befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben januárban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmérése alapján. A németországi mutató négy és fél éves, az euróövezeti pedig közel két éves csúcsot ért el.

Hirdetés

A németországi gazdasági hangulatindex januárban az előző havihoz képest 16,0 ponttal 26,7 pontra, 2015 júliusa óta a legmagasabb értékre emelkedett. A piac kisebb mértékű emelkedést várt, 15,0 pontot a decemberi 10,7 pont után.

A mutató sorban a harmadik jelentősebb mértékű emelkedése volt a januári. Októberben még mínusz 22,8 ponton, novemberben pedig mínusz 2,1 ponton állt az értéke.

Javult az üzleti környezet megítélése is

Az aktuális üzleti környezet megítélésének mutatója szintén jelentős mértékben, 10,4 ponttal emelkedett a decemberihez képest mínusz 9,5 pontra.

A piac csekélyebb javulást várt, mínusz 13,5 pontot a decemberi mínusz 19,9 pont után.

A mutató tavaly július óta tartózkodik negatív tartományban. Akkor mínusz 1,1 ponton állt a júniusi 7,8 pont után.

Stabilitást hozott a megegyezés

A gazdasági szereplők aktuális helyzetről és jövőbeni kilátásokról alkotott véleménye alapvetően az amerikai-kínai ellentétek rendezése felé tett jelentős előrelépés, az első fázisú megállapodás megkötésének köszönhetően javult - foglalta össze a felmérés eredményét Achim Wambach, a ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) elnöke.

Hasonló okból javultak az euróövezet hangulati mutatói is a ZEW felmérésében.

Az euróövezet hasonlóan reagált

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe januárban 14,4 ponttal 25,6 pontra emelkedett az előző hónaphoz képest, 2018 februári 29,3 pont óta a legmagasabbra.

A piac csökkenést, 5,5 pontot várt januárra a decemberi 11,2 pont után. Decemberben a piac mínusz 17,7 pontot várt az októberi mínusz 1,0 pont után.

Az euróövezeti gazdasági hangulatindex a 2018 júniusi mínusz 12,6 pont óta - egy hónap, az áprilisi plusz 4,5 pont kivételével - októberig negatív tartományban tartózkodott.

Az aktuális helyzet megítélése is javult az euróövezetre vonatkozóan: a mutató januárra a decemberihez képest 4,8 ponttal mínusz 9,9 pontra emelkedett.

Nyitókép: Pixabay

Hirdetés

Kiemelt Partnereink