Archív Ötmillióval kevesebb autót adnak el idén a chiphiány miatt

Ötmillióval kevesebb autót adnak el idén a chiphiány miatt

autopro.hu/P.B. | 2021.07.14 09:23

Ötmillióval kevesebb autót adnak el idén a chiphiány miatt

Fotó: Pixabay

A tavalyi évhez képest így is jelentősen jobban fog teljesíteni a járműipar globális szinten, de a 2019-es adatoktól nagyon messze leszünk még, és az előzetes idei várakozásokhoz képest is elmarad majd a szektor teljesítménye.

Hirdetés

A jelenlegi számítások szerint az idei évben globális szinten 74,8 millió autó készülhet, ami 9,3 százalékkal több, mint a 2020-as szám, de jelentősen elmarad a 2019-es 90 milliótól. A chiphiány nélkül viszont akár 80 millió is lehetne az autóipar teljesítménye német szakértők szerint.

Ferdinand Dudenhöffer tanulmánya szerint még 2022-ben is kevesebb autót fognak gyártani a félvezetők hiánya miatt, míg az idei évben a második fél év lesz a rosszabb, eddig ugyanis még alig lehetett tapasztalni a visszaesést.

Az idei első öt hónapban 34 százalékkal nőt a globális autópiac 2020-hoz képest, viszont a következő hónapokban várhatóan kisebb lesz a növekedés mértéke. Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a német VDA is csökkentette az idei évre vonatkozó előrejelzését, és négymillió helyett csak 3,6 millió legyártott autóval számol Németországban.

Dudenhöffer szerint 2023-ban a lítium-ionos akkumulátorok iránti kereslet is túl nagyra nőhet, ami okozhat fennakadásokat az autógyártásban – írja az Automobilwoche.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink