Archív Ötmilliárd euróval csökken a román autógyártók bevétele

Ötmilliárd euróval csökken a román autógyártók bevétele

MTI | 2020.12.15 14:17

Ötmilliárd euróval csökken a román autógyártók bevétele

Fotó: Ford Media Center

A román járműiparban tevékenykedő vállalatok teljes árbevétele várhatóan 15 százalékkal, mintegy 5 milliárd euróval csökken az idén a koronavírus-járvány miatt a romániai gépkocsigyártók egyesületének (ACAROM) becslése szerint – adta hírül a román Ziarul Financiar című napilap.

Hirdetés

Az egyesület becslése szerint a járműiparban működő cégek teljes árbevétele 25,5 milliárd euró lesz az év végén, ami mintegy 5 milliárd euróval marad el a tavalyi 30 milliárd eurótól. A csökkenés főként annak tudható be, hogy tavasszal a Ford és a Dacia, a két romániai járműgyártó kénytelen volt leállítani a termelést a járvány elterjedésének megelőzése érdekében bevezetett vesztegzár miatt. Az egyesület szerint az alkatrészgyártókat és -szállítókat még jobban sújtotta a járvány, ugyanis ezek szinte kizárólag exportra dolgoznak. Tavaly a járműiparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 5 százalékkal nőtt 2018-hoz képest.

Az ACAROM közlése szerint az idei első tizenegy hónapban mintegy 11 százalékkal csökkent a járműgyártás Romániában. A Dacia és a Ford összesen 404.699 járművet állított elő, míg a tavalyi év azonos időszakában 452.272 járművet szereltek össze. Az idén a Ford 164.404 járművet gyártott, a többit a francia Renault tulajdonában levő Dacia.

Novemberben ugyanakkor csaknem 9 százalékkal nőtt a járműgyártás a tavalyi év azonos időszakához mérten, a tizenegyedik hónapban 48.208 járművet szereltek össze. Amennyiben decemberben is ugyanebben az ütemben gyártják az autókat, akkor a teljes évi csökkenés várhatóan 10 százalék alatti lesz – írta a Ziarul Financiar.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink