Archív Olaszország nem hagyja magára az autóipart

Olaszország nem hagyja magára az autóipart

autopro.hu/B.A. | 2020.07.30 10:16

Olaszország nem hagyja magára az autóipart

Fotó: Pexels

A legújabb olasz mentőcsomag az ország két húzóágazatára, a turizmusra és az autóiparra koncentrál. A kormány bejelentése szerint összesen 25 milliárd eurót költ az állam a két szektor megsegítésére, a részleteket a hónapban ismerhetjük meg.

Hirdetés

Olaszország legújabb gazdaságélénkítő csomagja segítséget nyújt az idegenforgalomnak és az autóiparnak – jelentette be Roberto Gualtieri, gazdasági miniszter. A kormány bejelentette, hogy augusztus elején egy rendkívüli rendelet keretén belül fogja bemutatni a 25 milliárd euró értékű intézkedéseit.

A Reuters forrása szerint, ebben a hónapban körülbelül egy milliárd eurót különítenek el a célok teljesítésére, aminek keretében elősegítik a legmodernebb belső égésű motorok, valamint az elektromos és hibrid járművek értékesítéseit. Gualtieri miniszter nem közölt további részleteket.

Gazdasági visszaesés és súlyos államadósság

Az autóipar az olasz GDP-nek körülbelül a 6,2 százalékát teszi ki a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) szerint, míg az idegenforgalom a GDP 23 százalékát jelenti.

Gualtieri azt mondta a törvényhozóknak, hogy a többletköltségek egy részét az átmeneti elbocsátási rendszerek finanszírozásának 18 hetes meghosszabbítására fordítják. A koronavírus-járvány által leginkább sújtott vállalatok jogosultak további segítség kérésére.

A legújabb gazdaságélénkítő csomag hatására a 2020-as költségvetési hiány a nemzeti kibocsátás 11,9 százalékára növekszik – szemben az áprilisban kitűzött 10,4 százalékkal -, illetve az ország államadóssága várhatóan a GDP 157,6 százalékára emelkedik majd.

Róma több száz milliárd eurós támogatást kap

Az új intézkedések mellett, mintegy 75 milliárd eurót is felhasználnak, amelyet Róma már bevezetett a vállalkozások és a családok segítésére. Olaszország összességében 212 milliárd eurós gazdasági támogatással tervezi segíteni a vállalkozásokat és a családokat – ideértve a banki kölcsönök állami garanciáit -, ám ennek az összegnek vélhetőleg csak egy részét költik el.

Az olasz gazdaságot súlyosan megviselte a koronavírus-járvány, az Európai Bizottság előrejelzése szerint ebben az évben 11,2 százalékot fog esni a gazdaság – ez a legnagyobb esés a 27 tagország között.

Kiemelt Partnereink