Archív Nem számítanak elbocsátási hullámra Ausztriában

Nem számítanak elbocsátási hullámra Ausztriában

MTI | 2020.10.05 15:18

Nem számítanak elbocsátási hullámra Ausztriában

Fotó: Pexels

Nem számít tömeges elbocsátásra a feltételek szigorítása ellenére sem a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére bevezetett részmunkaidős foglalkoztatási program harmadik fázisában az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet. Helmut Mahringer, a Wifo foglalkoztatási szakértője az APA hírügynökségnek pénteken elmondta, hogy néhány egyedi esettől eltekintve a továbbiakban sem lesz tömeges elbocsátás a részmunkaidős foglalkoztatás miatt.

Hirdetés

A program harmadik fázisát 2021 márciusának végéig vehetik igénybe a munkaadók az AMS (Arbeitsmarktservice) munkaügyi hivatalnál. A munkaadók számára szigorították a program igénybevételének feltételeit, az alkalmazottak viszont továbbra is nettó keresetük 80-90 százalékát kapják meg.

Szeptember végén 295 ezren voltak részmunkaidős foglalkoztatásban Ausztriában, közülük 130 ezren a termelőipari ágazatokban. Májusban, a program igénybevételének csúcspontján 1,35 millióan dolgoztak részmunkaidős foglalkoztatás keretében. Számuk azóta folyamatosan csökken.

A Wifo októberben is további csökkenésre számít, a téli hónapokban azonban már növekedést vár.

„Arra azonban nem számítunk, hogy a részmunkaidős foglalkoztatottak száma meghaladná a második fázisra jellemzőt” - mondta Helmut Mahringer.

Kiemelt Partnereink