Archív Mennyire komolyak a gondok az amerikai iparban?

Mennyire komolyak a gondok az amerikai iparban?

MTI | 2020.01.19 08:59

Mennyire komolyak a gondok az amerikai iparban?

Fotó: Pixabay

Csökkent az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága decemberben az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés havi összevetésben a novemberi 0,8 százalékos emelkedés után.

Elemzők enyhébb, 0,2 százalékos havi szintű csökkenésre számítottak. Tavaly decemberhez képest 1,0 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Hideg és meleg

A szokatlanul hideg november után decemberben szokatlanul meleg volt az időjárás az Egyesült Államokban, így jóval kisebb volt az igény fűtésre, ami azt eredményezte, hogy havi összevetésben a közüzemi vállalatok termelése 5,6 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar termelése viszont 0,2 százalékkal, a bányaiparé pedig 1,3 százalékkal nőtt.

Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 1,3 százalékkal, a közműveké pedig 1,9 százalékkal esett vissza, míg a bányaiparé 1,4 százalékkal nőtt.

Jobbat vártak

A tavalyi egész évben 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés, jelentősen lassult az ütem a 2018-as 3,9 százalékhoz és a 2017-es 2,3 százalékhoz képest.

Tavaly decemberben az ipari kapacitások kihasználtsága 77,0 százalékra rúgott, csökkent az előző havi 77,4 százalékhoz képest. Szakértők jobb adattal, 77,1 százalékkal számoltak.

A Fed döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.

Nyitókép: Pixabay

Hirdetés

Kiemelt Partnereink