Archív Megemelkedett a járműipar termelői ára

Megemelkedett a járműipar termelői ára

MTI | 2020.06.02 19:21

Megemelkedett a járműipar termelői ára

Fotó: MTI

Áprilisban belföldi termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal csökkentek, az ipar exportértékesítési árai 6,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel azelőtt. Az ipari termelői árak együttesen 3,7 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakáét - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Hirdetés

Az exportárak növekedési üteme tovább élénkült a márciusi 5,7 százalékos és a februári 4,2 százalékos emelkedés után, míg a belföldi árak éves összevetésben 2016 novemberében csökkentek utoljára.

Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon (többek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában) is érezhető volt, fűzte hozzá a jelentés.

A forint egy év alatt, áprilisra az euróval szemben 10,94 százalékkal (35,13 forinttal) a dollárral szemben 14,84 százalékkal (42,39 forinttal) leértékelődött.

Belföldön nagyobb mértékben nőtt a járműipar termelői ára

Exportban a csaknem 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,6 százalékkal nőttek az árak, a járműipar exportárai a márciusinál 1,1 százalékponttal élénkebben nőttek forintban. A számítástechnikai termékek exportárai 5,7 százalékkal, a gépgyártó cégeké 8,3 százalékkal voltak magasabbak a tavaly áprilisiaknál.

Belföldön a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai alig változtak (0,1 százalékkal csökkentek), a 32 százalékos súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,8 százalékkal estek vissza. A járműipar termelői árai azonban 9,2 százalékkal emelkedtek a tavaly áprilisihoz adatokhoz mérten.

Az év első négy hónapjában a belföldi termelői árak 1,9 százalékkal, az exportárak 5,0 százalékkal voltak magasabbak, mint a múlt év azonos időszakában, együttesen 3,9 százalékos volt a növekedés.

Kiemelt Partnereink