Archív Javult a fogyasztói hangulat az euróövezetben

Javult a fogyasztói hangulat az euróövezetben

MTI | 2020.09.23 09:22

Javult a fogyasztói hangulat az euróövezetben

Fotó: Pexels

Szeptemberben a várakozásoknál jobban alakult, de továbbra is a hosszú távú átlag alatti pesszimista szintet tükröz a fogyasztói hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) előzetes adatai alapján.

Hirdetés

Szeptemberre vonatkozóan mínusz 13,9 pontra javult az euróövezeti fogyasztói hangulatindex a DG EcFin felmérésében az augusztusi mínusz 14,7 pontról. Elemzők szerényebb javulást, mínusz 14,6 pontot vártak szeptemberre.

A szeptemberi hangulatindex a javulással együtt is elmarad a járvány előtti szinttől és alatta marad a mínusz 11,1 pontos hosszú távú átlagnak is. A mutató áprilisban állt a mélypontján, mínusz 22,0 ponton. Az évet mínusz 8,1 ponton kezdte, februárban mínusz 6,6 pontra javult, majd márciusban mínusz 11,6 pontra csökkent.

Uniós szinten is javulást mértek

Az Európai Unió 27 tagállamára vonatkozóan a szeptemberi fogyasztói hangulatindex 0,6 ponttal javult a DG EcFin felmérésében az augusztusi mínusz 14,9 ponthoz képest. Az EU esetében a hangulatindex hosszú távú átlaga mínusz 10,5 pont.

A DG EcFin havi rendszerességgel végzi el mintegy 23 ezer háztartás bevonásával telefonos felmérését a fogyasztói hangulat megállapítására. A feltett kérdések az aktuális gazdasági és pénzügyi helyzet, a megtakarítási célok és a költekezési hajlandóság megítélésére vonatkoznak. Az index elméleti mozgási tartománya mínusz 100 és plusz száz, ahol a nulla a semleges álláspont.

Kiemelt Partnereink