Archív Innovatív újrahasznosításba fektetnek a műanyaggyártók

Innovatív újrahasznosításba fektetnek a műanyaggyártók

autopro.hu/V.M. | 2021.06.02 14:23

Innovatív újrahasznosításba fektetnek a műanyaggyártók

Fotó: Pexels

Az európai műanyaggyártók 2030-ig 7,2 milliárd eurót fektetnek kémiai újrahasznosításba – jelentette be a Plastics Europe, az Európai Műanyaggyártók Szövetsége, ami a hulladékmennyiséget csökkentő technológia fejlődésének előmozdítása érdekében harmonizált szabályozást sürget.

Hirdetés

A kémiai újrahasznosítás lehetővé teszi, hogy olyan – például többrétegű vagy erősen szennyezett – műanyag termékeket is újrahasznosítsanak, melyekkel a tradicionális mechanikai módszerek nem birkóznak meg. A műanyagok kémiai vagy fizikai reakció általi kisebb molekulatömegű komponensekre, például monomerekre bontásán alapuló technológiával a máskülönben szeméttelepre vagy szemétégetőbe került műanyagok is új életet kaphatnak.

Az európai műanyaggyártók 2025-ig 2,6 milliárd eurót, míg 2030-ig 7,2 milliárd eurót fektetnek a hulladéktermelést csökkentő technológiába.

Becslések szerint 2050-re a globális műanyagtermelés hatvan százaléka újrahasznált és újrahasznosított anyagokon alapulhat.

A kémiai újrahasznosítás a mechanikai megoldásokat kiegészítve hozzájárulhat az újrahasznosítási arány javításához, mindezt úgy, hogy segítségével olyan műanyagok állíthatóak elő, melyek tulajdonságai nagyon közel állnak a teljesen újgyártású anyagokéhoz.

Gyökeres átalakulás

Markus Steilemann, az Európai Műanyaggyártók Szövetségének elnöke a beruházási bejelentés kapcsán leszögezte: „A kémiai újrahasznosítás gyökeres változást hoz, és egy kulcsfontosságú építőeleme a körkörös gazdaságnak.”

Hozzátette, hogy a befektetés jól mutatja az iparág elkötelezettségét a műanyaghulladék kezelésével kapcsolatban, továbbá kifejtette, hogy kihasználhassák a technológiában rejlő potenciált, harmonizált és szilárd egységes piaci szabályozási keretrendszerre van szükség az Európai Unióban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink