Archív Idén eddig több használt autót vettek a magyarok, mint újat

Idén eddig több használt autót vettek a magyarok, mint újat

autopro.hu/P.B. | 2021.04.01 15:18

Idén eddig több használt autót vettek a magyarok, mint újat

Fotó: Pixabay

2021 első három hónapjában valamivel több, mint 32 ezer új autót helyeztek forgalomba Magyarországon. Nagyságrendileg használtautóból is ugyanennyi került utcára, de valamivel a használtan behozott autók száma volt a magasabb az első negyedévben. Elektromos és plug-in hibrid autóból több került az utakra, mint tavaly ilyenkor.

Hirdetés

Két százalékkal kevesebb új autót adtak el Magyarországon 2021 első negyedévében 2020-hoz képest. Főleg januárban és februárban maradtak el az idei számok a tavalyihoz képest, hiszen a koronavírus-járvány tavaly márciusban éreztette hatását először. Idén eddig 32.194 új autót adtak el hazánkban, míg használt autóból 32.893-at hoztak be.

Az új autók közül 562 volt tisztán elektromos, és 1412 plug-in hibrid. Előbbi kategóriában kilenc, utóbbiban 141 százalékkal adtak el több új autót 2020-hoz képest az év első három hónapjában. Utóbbi kategória népszerűsége a taxiknak járó kiemelten magas állami támogatásnak is köszönhető – véli a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Az MGE értékelése felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is elég magas, mintegy 30 százalék a forgalombahelyezést követő hat hónapon belül kivont gépkocsik száma, amelyeket export, tesztautó leállítás, bérletből visszavétel vagy egyéb üzleti célból vontak ki a forgalomból. Hozzátették, hogy ez a jelenség nincs jó hatással a magyar autóállományra.

Növekedést várnak a tavalyi évhez képest

Az MGE előrejelzése szerint 140 ezer új autót adhatnak el idén Magyarországon, ebből négyezer lehet tisztán elektromos. Előbbi esetben tíz, utóbbiban harminc százalékos növekedést jelent az előrejelzés 2020-hoz képest.

Az előrejelzések során az MGE abból a feltételezésből indult ki, hogy a pandémia, a megelőző vakcina megjelenésével további gazdasági nehézséget nem okoz és az élet fokozatosan normalizálódik 2021-ben.

Kiemelt Partnereink