Archív Ezekre érdemes odafigyelni, hogy vállalatunk megerősödve élje túl a válságot

Ezekre érdemes odafigyelni, hogy vállalatunk megerősödve élje túl a válságot

autopro.hu/P.B. | 2020.04.17 15:47

Ezekre érdemes odafigyelni, hogy vállalatunk megerősödve élje túl a válságot

Fotó: Pixabay

A járvány okozta válság mellett Európában például a brexit is komoly kihívást jelent. Nagy-Britanniában azért, mert az ország kiválik az Európai Unióból, a kontinensen pedig azért, mert az EU-nak eggyel kevesebb tagja lesz. A koronavírus persze négyzetre emelte a problémákat, de mi lehet a kiút?

Hirdetés

Rég nem látott válságot él meg a világgazdaság, és ez különösen igaz az Egyesült Királyságra. Az országban az idei év elejére sikerült csak megegyezni az EU-ból való kilépésről az unióval, de a gazdaság számára csak ezután jön a neheze. Ha ez nem lenne elég, a koronavírus nemcsak elérte Nagy-Britanniát, de kifejezetten sok áldozatot is követel és rengetegen betegednek meg napról-napra.

Ebben a helyzetben vannak cégek, melyek nem bírnak talpon maradni, de olyanok is akadnak, akik folytatják a termelést, csak éppen profilt váltanak, és maszkok, lélegeztető gépek vagy más orvosi segédeszközök gyártásába fogtak.

A Manufacturing Tomorrow cikkében összegyűjtött négy reagálási módot, melyek segítségével a gyártók nem csak átvészelhetik a válságot, de akár megerősödve lehetnek túl rajta. Ezek a tanácsok pedig nemcsak Nagy-Britanniában lehetnek érdekesek!

Visszatérés a hazai gyártáshoz

A globalizációnak hála számos nagyvállalat helyezte ki a gyártását a tengerentúlra, távoli országokba. A jelenlegi helyzetben költségcsökkentő hatása lehet a hazai vagy kontinentális, európai gyártásnak. Ez egyben az ellátási láncok ellenőrizhetőségét is megnövelné, ami a járvány alatt kulcsfontosságú lehet.

A jobban ellenőrzött ellátási lánc egyúttal jobb tervezhetőséget is jelent, kisebb a kockázata egy olyan összeomlásnak, amit most a koronavírus okoz egyes szegmensekben.

Technológiai fejlesztések

A gyártás automatizálása segíthet átvészelni a mostanihoz hasonló válságokat, hiszen könnyebben megoldható az otthoni munkavégzés, vagy az, hogy a dolgozók minél kevesebbet érintkezzenek a munkahelyükön.

A robotizáció megfelelő fejlesztésekkel kombinálva a munkafolyamatok sebességét és hatékonyságát is növeli, megtérülő befektetésről van szó, ami ráadásul a tervezhetőséget is megkönnyíti.

Felhő alapú szolgáltatások használata

Szorosan kapcsolódva az előző ponthoz, sok vállalat számára új felismerés, hogy mennyire hatékony lehet az otthoni munkavégzés. A felhő alapú szolgáltatások igénybevételével több munkakörben is alkalmazható a távoli munkavégzés.

Ezek a szolgáltatások megkönnyíthetik a cégek átállását a távoli munkavégzés egyéb formáira, ami a későbbiekben egy hasznos tapasztalat lehet.

A szerepek újragondolása

Ez a pont talán a legaktuálisabb, hiszen háborús helyzetekhez mérhető, hogy mennyi gyártó állítja át a termelését orvosi eszközök előállítására. Ez a fajta rugalmasság és társadalmi szerepvállalás a jövőben is fontos része lehet egy-egy cég arculatának.

Szintén az újragondolás egy megnyilvánulása lehet az is, hogy a növekedésre való koncentrálás mellett több időt töltünk a folyamatok elemzésével és áttekintésével. Főleg a leállásokkal küzdő vállalatok számára lehet életbe vágóan fontos, hogy a kialakult helyzetben minél több időt fordítsanak a tervezésre.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink