Archív Egy milliárd euróval segíti a tiszta technológiákat az EU

Egy milliárd euróval segíti a tiszta technológiákat az EU

MTI/autopro.hu | 2020.07.03 15:16

Egy milliárd euróval segíti a tiszta technológiákat az EU

Fotó: BMW Group Press Club

Az Európai Bizottság egymilliárd euró értékű pályázati felhívást tett közzé a megújuló energia, az energiaigényes iparágak, az energiatárolás, valamint a szén-dioxid-leválasztás, -felhasználás és -tárolás területén tevékenykedő innovatív kezdeményezések támogatására. Az ősz közepéig lehet jelentkezni a pályázatra.

Hirdetés

A pályázat támogatást biztosít a tiszta technológiákkal kapcsolatos nagyszabású kezdeményezések piacra jutásához, valamint segíti azok kereskedelmi forgalomba hozatalhoz és a népszerűsítéshez kapcsolódó kockázatok kezelését. A még nem piacképes, de ígéretes kezdeményezések számára 8 millió eurós projektfejlesztési támogatási költségvetést különítettek el.

A pályázati felhívás keretében az uniós tagállamokban, valamint Izlandon és Norvégiában megvalósuló kezdeményezések részesülhetnek támogatásban. A pénzeszközök más közfinanszírozási kezdeményezések keretében, például állami támogatás formájában vagy más uniós finanszírozási programok révén nyújtott támogatásokkal együtt is felhasználhatók. A projektek elbírálása az üvegházhatásúgáz-kibocsátás elkerülésére való alkalmasságuk, innovációs potenciáljuk, pénzügyi és műszaki kiforrottságuk, terjeszthetőségük és költséghatékonyságuk alapján történik.

Pályázni az EU finanszírozási és pályázati portálján lehet, a benyújtási határidő október 29.

Népszerűek az elektromos autók Európában

Májusban jelentősen nőtt az elektromos autók eladásainak száma Európában, de összességében még mindig jóval kevesebb autó fogy, mint 2019-ben. Az év ötödik hónapjában a Renault volt a piacvezető ebben a szegmensben, de a Tesla sem panaszkodhat – írta nemrégiben az autopro.hu.

2020 első öt hónapjában 308 ezer elektromos autót adtak el Európában, ez az összes új autó 7,8 százaléka. A tisztán elektromos autók részaránya 4,3 százalék az összes autóhoz képest.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink