Archív Durván visszaesett az új autó-eladás a koronavírus miatt

Durván visszaesett az új autó-eladás a koronavírus miatt

Pörge Béla | 2020.03.31 07:23

Durván visszaesett az új autó-eladás a koronavírus miatt

Fotó: MTI

A járvány okozta válság természetesen komoly hatással van az autóeladásokra is. Erdélyi Péter, az MGE ügyvezető elnöke elmondta, hogy egyelőre megjósolhatatlan, mekkora veszteséget okoz a koronavírus, de már márciusban is 15-20 százalékos visszaeséssel számolnak, és ez még csak a kezdet.

Hirdetés

Hogyan érinti a járványhelyzet az magyarországi új autó-eladásokat?

Nagyon komoly visszaesést jelent ez a válság, a 2008-as gazdasági világválsághoz lehet hasonlítani a helyzetet. Sőt, annál is összetettebb, mivel akkor a vevők hiányoztak. Kereslet most sincsen, de a kínálati oldal is egyre rosszabb az autógyárak leállásával.

Mekkora most a visszaesés mértéke?

Márciusra 15-20 százalékos csökkenéssel lehet számolni, de az év első felében még a tavalyi eladások átadása zajlik, illetve ahol vannak nagyobb készletek raktáron, ott még folyik az értékesítés. A következő hónapok ennél várhatóan rosszabbak lesznek.

Előzetesen stagnálással lehetett számolni erre az évre, nyilván romlottak a kilátások. Mekkora veszteséggel záródhat az év?

Ezt nem tudom még megmondani, mert a válság elején vagyunk, nem lehet tudni, meddig tart a talpra állás. Nagyon kemény év lesz az idei, komoly kormányzati beavatkozásra lesz szükség ahhoz, hogy újraindulhasson az autóipari ágazat.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke

A kereslet vagy a kínálat nagyobb jelenleg az autópiacon?

A kínálat, de nem feltétlenül találkozik a kereslettel. Azt az autót lehet eladni, ami raktáron van, ám ez nem mindig találkozik a vevők igényeivel. Ma egy kisebb új autó ára is négymillió forint környékén van, ennyi pénzért a vevők azt szeretnék kapni, amit elképzeltek, megálmodtak maguknak.

Hogyan érinti ez a válság a szervizeket?

Még nem olyan komoly mértékben, mint az eladásokat. A szervizek nyitva tarthatnak, de a forgalmuk napról napra csökken. A helyzetre úgy reagáltak, hogy előjegyzéseket vesznek fel, megszervezik, hogy ne legyen sorban állás és tömeg az egyes szervizekben. Ezt egyébként nem írták elő nekik, ez egy felelősségteljes kezdeményezés.

Késleltetéssel várhatóan ezt a szektort is mélyebben fogja érinteni a válság, hiszen sokan halasztják el most az autóik szervizelését, kevesebbet futnak az autók, csúsznak a szükséges javítások.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink