Archív Csökkenőben a kínai jelenlét a német gazdaságban

Csökkenőben a kínai jelenlét a német gazdaságban

autopro.hu/P.B. | 2020.05.21 06:20

Csökkenőben a kínai jelenlét a német gazdaságban

Fotó: Pixabay

2009 óta minden évben Kína volt az egyike annak a három országnak, amelyik a legtöbb befektetéssel van jelen Németországban, ez a tavalyi évre vonatkozó listával változott meg. Összességében is kevesebb külföldi cég volt jelen Németországban, de több munkahelyet teremtettek, mint korábban.

Hirdetés

A német kormányzati kutatóintézet, a GTAI összesítése szerint Kína a negyedik azon a listán, ami a Németországban befektető külföldi cégeket vette sorba. 2009 óta minden évben a top háromban volt Kína, ez most vélhetően azért változott meg, mert a kormány a belföldi befektetéseket jobban támogatta.

A lista élén az USA áll 302 projekttel, Nagy-Britannia a második, Svájc pedig a harmadik 185 és 184 projekttel. Összesen 1851 külföldi cég volt jelen Németországban 2019-ben, ami tízszázalékos visszaesés az előző évhez képest, ugyanakkor tavaly több munkahelyet teremtettek a külföldi vállalatok az országban, mint 2018-ban.

Az autóipar volt a húzóágazat

Robert Hermann, a GTAI igazgatója elmondta, hogy a külföldi autógyárak és az elektromos autókhoz köthető akkumulátorgyártóknak köszönhetően 42 ezer állást hoztak létre Németországban a külföldi vállalatok, ami majdnem kétszerese a 2018-as adatoknak.

A húzóágazatok valószínűleg a jövőben is ezek lesznek, hiszen a Tesla Németországban épít gyárat, ahogyan ezt tervezi a CATL és a Geely is. Utóbbi két cégnek köszönhetően Kína biztosan továbbra is erősen jelen lesz a német piacon.

Kiemelt Partnereink