Archív Az EU is Kínával egyezkedne

Az EU is Kínával egyezkedne

MTI | 2020.01.21 07:22

Az EU is Kínával egyezkedne

Az Európai Unió kész a WTO elé vinni az amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodást. Az unió szerint Kína amerikai importjának növelése szembe megy a legnagyobb kedvezmény elvével, mely kimondja, hogy az országok nem tehetnek különbséget külföldi partnerek termékei és szolgáltatásai között.

Hirdetés

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul, ha az amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodás olyan piaci zavarokat idéz elő, amelyek kárt okoznak az uniós vállalatoknak - erre figyelmeztetett az unió Kínában akkreditált nagykövete Pekingben.

Nicolas Chapuis kijelentette, hogy Brüsszelben nagy figyelemmel követik majd a Donald Trump amerikai elnök és Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes által Washington január 15-én aláírt egyezmény megvalósítását.

Kereskedelmi torzulástól tartanak

Hangsúlyozta, hogy az unió álláspontja szerint nem összeegyeztethetőek a WTO szabályaival a mennyiségi célok, ha azok torzulásokat okoznak a kereskedelemben.

„Ha ez megtörténne, a WTO-hoz fordulunk, hogy rendezzük ezt az ügyet" - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy az aláírás másnapján behívatták a kínai külügyminisztériumba, ahol hivatalos formában biztosították arról, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás semmilyen módon nem okoz hátrányokat az európai vállalatoknak, illetve a szellemi tulajdon védelmére és a kínai pénzügyi szektor megnyitására tett ígéreteket minden partnerére kiterjeszti Kína.

Az európai fenyegetés súlyát mindazonáltal csökkenti, hogy a Kereskedelmi Világszervezet vitarendezési mechanizmusa decemberben megbénult, mert az Egyesült Államok évek óta blokkolja a fellebbviteli bírák kinevezését, és a fellebbezési testület működésképtelenné vált, miután a maradék három bíróból kettőnek lejárt a mandátuma.

A kiváltó ok: a kínai import

Az amerikai-kínai alku központi elemét Kína azon kötelezettségvállalása képezi, hogy a következő két év alatt, 2017-hez képest, 200 milliárd dollárral emeli amerikai importjának értékét, hogy csökkenjen a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult amerikai hiány, amely 2018-ban 420 milliárd dolláron tetőzött.

Ez a kitétel nyugtalanítja Brüsszelt, amely attól tart, hogy az európai vállalatok hátrányba kerülnek a kínai piacokon amerikai vetélytársaikkal szemben.

A WTO-tagállamokra érvényes legnagyobb kedvezmény elve kimondja, hogy az országok nem tehetnek különbséget külföldi partnerek termékei és szolgáltatásai között.

Az EU-val hét éve nem tud megállapodni

Az Egyesült Államok és Kína egy évig tárgyalt, mire tavaly decemberben tető alá hozták a kereskedelmi vitáikat részlegesen rendező megállapodást. Az Európai Unió és Kína már közel hét éve tárgyal egy befektetésvédelmi megállapodásról, amelyben az amerikai követelésekkel nagyban megegyező ügyekre - a szellemi tulajdon védelmét, a technológiatranszfer kikényszerítésének leállítását, a kínai vállalatoknak nyújtott szubvenciók megszüntetését - próbálnak megoldást találni. Pekingnek és Brüsszelnek az a célja, hogy az év végéig megkösse a megállapodást.

Nicolas Chapuis nagykövet közlése szerint a tárgyalások kulcsfontosságú szakaszba léptek, hónapról hónapra folyamatosan haladnak, és a megállapodástervezet napirendre kerül az Európai Unió és Kína március végére tervezett csúcstalálkozóján.

„A tartalom fontosabb, mint a határidő" - fogalmazott a diplomata, hozzátéve, hogy csak akkor írják alá az egyezséget, ha a végeredmény megfelel a várakozásoknak.

Nyitókép: Pexels

Hirdetés

Kiemelt Partnereink