Archív A vártnál is nagyobb lehet a német GDP visszaesése

A vártnál is nagyobb lehet a német GDP visszaesése

MTI | 2020.05.19 15:22

A vártnál is nagyobb lehet a német GDP visszaesése

Fotó: Pexels

A német kereskedelmi és iparkamarák szervezete, a DIHK (Deutsche Industrie- und Handelskammertag) a kormány által jelzettnél nagyobb, legalább tíz százalékos GDP-csökkenésre számít az idén Németországban.

Hirdetés

A német kormány járványellenes korlátozó intézkedések miatt az idén 6,3 százalékos GDP-csökkenést, 2021-ben 5 százalékos növekedést vár.

A DIHK a tagjai körében végzett felmérés borús kilátásokat tárt fel elsősorban a termelőiparban. A megkérdezettek háromnegyede számít a kereslet csökkenésére, 80 százalék a termelés jelentős visszaesésére.

Felméréseink eredménye alapján a bruttó hazai termék kétszámjegyű százalékos csökkenéséből kell, hogy kiinduljunk – fogalmazott Eric Schweitzer, a DIHK elnöke. Hozzátette, hogy Németországban minden negyedik munkahely közvetlenül exportfüggő, sőt a feldolgozóiparban minden második.

Nem elég az állami beavatkozás?

A német kormány konjunktúracsomagot állított össze a gazdaság újbóli lendületbe hozására, Schweitzer szerint azonban ez nem lesz elegendő. Különösen a kis- és középvállalatoknak lenne szükségük további segítségre, elsősorban adócsökkentések formájában.

A támogatások sok vállalatnál nem fognak kitartani az év végéig sem - mondta Schweitzer.

Sokkal nagyobb segítség lenne számukra, ha az idei veszteséget elszámolhatnák a tavalyi nyereséggel szemben, és visszaigényelhetnék a különbözetre jutó adót. Ez szerinte jobb megoldás lenne, mint a kedvezményes hitelek formájában nyújtott állami támogatás.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink