Archív A gyáripar fejlődése vezetheti ki Európát a válságból

A gyáripar fejlődése vezetheti ki Európát a válságból

autopro.hu/D.Á. | 2021.04.19 13:20

A gyáripar fejlődése vezetheti ki Európát a válságból

Fotó: Facebook/Circuits

Európa nemzetközi viszonylatban gyengén kezeli a vírushelyzetet egészségügyi és gazdasági szempontból egyaránt. A nagy veszteségeket szenvedett európai ipari szereplőknek lépéseket kell tenniük, melyek nyomán nem csak átfogó gazdasági fellélegzés, de a szektor technológiai fejlődése is jelentkezhet.

Hirdetés

A koronavírus ellen beadott védőoltások számában Európa rosszul áll – míg az Egyesült Államokban a lakosság egyharmada, az Egyesült Királyságban közel fele már megkapta legalább az első oltását, Európában ez a szám csak 15 százalék. Ennek következménye, hogy az európai országok zömében továbbra is szigorú korlátozások vannak érvényben, amik visszavetik a gazdaságot, így a krízisből való kilábalást is. Miközben a közvélemény az ehhez hasonló kérdésekre fókuszál, számos ipari szereplő a lokalizált, rugalmas beszállítói láncok kiépítésén dolgozik, miután a globális kereskedelmi és ellátási hálózat a vírushelyzet hatására összeomlott.

Sikeres példák Európa-szerte

Az egyik ilyen vállalat az All Circuits, Franciaország legnagyobb elektronikai alkatrészeket gyártó vállalata, amely ipari, főleg autóipari felhasználásra termel Európában, Észak-Afrikában és Latin-Amerikába. A cég az említett európai ipari törekvések hatására 2020-ban három francia ügyféllel kötött szerződést, köztük kettő autóipari szereplő.

Az Európa legnagyobb gazdaságával rendelkező Németországban a Katek Group is hasonló cipőben jár, szintén jelentős elektronikai beszállító. Rainer Koppitz vezérigazgató kiemelt célja cégét akkorára növeszteni, hogy az egyre szélesebb kínálatával és versenyképes áraival a lehető legtöbbet hozza ki az új, lokális partnerségek kialakulásából. A törekvések eredményeként a Katek az elmúlt nehéz évben is növekedni tudott, továbbá felvásárolt két céget. Koppitz a célzott felvásárlásokat rendkívül fontosnak tartja, hiszen így értékes technológiák szerezhetők meg olyan, dinamikusan fejlődő szektorokhoz, mint az egészségügy, megújuló energiák és elektromobilitás.

Változó tendenciák

A helyi beszállítói láncok iránti, világszerte mutatkozó igénynek több oka van. Egyrészt az olyan hatások, mint a világjárvány és a protekcionizmus, megrendült a globális modellbe vetett általános bizalom, másrészt az Ipar 4.0 nyújtotta technológiai újdonságok is a lokális láncoknak kedveznek. A hatékonyság és rugalmasság új szintre emelhető általuk, továbbá átírják a termelés helyét meghatározó alapelveket. Többé nem a minél olcsóbb munkaerő a mérvadó, sokkal inkább a munkavállalói képességek, a magas minőségű infrastruktúra, valamint a gyártók törekvése a közvetlenebb viszonyra partnereikkel és a fogyasztókkal.

Ezen ipari trend előnyeit az országok kormányai is kezdik belátni. A helyi beszállítói lánccal támogatott, magas minőségű ipar jól fizető munkahelyeket teremt, és nagyban hozzájárul az adott ország gazdasági függetlenségéhez. Fontos előny továbbá a fenntarthatóság növekedése, hiszen a technológiai újítások csökkentik az ipar ökológiai lábnyomát, a lokális beszállítói láncok pedig a szállításkor keletkező emissziót mérséklik. Számos európai kormány – felismerve a lehetőségeket – állami támogatásokban részesíti az olyan vállalatokat, mint az All Circuits — írta meg a Forbes.

Kiemelt Partnereink