Archív A feldolgozóipar húzza le a német gazdaságot

A feldolgozóipar húzza le a német gazdaságot

MTI | 2022.01.14 17:23

A feldolgozóipar húzza le a német gazdaságot

Fotó: Pixabay

Németország hazai összterméke 2,7 százalékkal nőtt 2021-ben az előző évhez. Az Európai Unió legnagyobb gazdasága a koronavírus-világjárvány miatt 2020-ban történt 4,6 százalékos visszaesés után felfelé ívelő pályára állt, de a növekedés messze elmaradt a kormány által várt 3,5 százaléktól. Ez többek között az autóipar gyenge teljesítményének tudható be.

Hirdetés

A német gazdaság teljesítménye a javulás ellenére nem érte el a járvány előtti szintet. A GDP tavaly két százalékkal volt alacsonyabb, mint a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben. A viszonylag gyenge teljesítmény elsősorban a német gazdaság legfontosabb ágazatai közé tartozó feldolgozóipart hátráltató ellátási és szállítási nehézségeknek, például az elektronikai ipar és az autógyártás legégetőbb gondjának számító globális chiphiánynak tudható be.

Ezt jelzi a többi között, hogy a Destatis adatai szerint a feldolgozóipar teljesítménye tavaly hat százalékkal maradt el a 2019-es szinttől. Ennél súlyosabb helyzetben csak az úgynevezett egyéb szolgáltatások - kulturális, sport- és szabadidős szolgáltatások - területe volt, az elmaradás itt 9,9 százalékos.

Tovább rontotta a helyzetet a nyersanyagok és az energia drágulása, valamint a vállalatokat és a lakosságot egyaránt terhelő infláció. Különösen az év vége sikerülhetett rosszul, a világgazdaságot szétziláló járvány őszi-téli felerősödésének idején, az utolsó negyedévben valószínűleg csökkent a GDP az előző negyedévhez képest - jelezték a Destatis wiesbadeni tájékoztatóján, hozzátéve, hogy még dolgoznak a számításokon, és majd csak január 28-án közlik az első becslést a hazai össztermék október-decemberi alakulásáról.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink