Archív 2024-ig nem áll helyre a globális gyáripar

2024-ig nem áll helyre a globális gyáripar

autopro.hu/P.B. | 2020.06.02 10:48

2024-ig nem áll helyre a globális gyáripar

Fotó: Pixabay

Egy friss elemzés szerint a szerencsésebb országokban is csak 2022-ben érheti el a gyártás volumene a 2019-es szintet, de több olyan ország is lesz –köztük az Egyesült Államok, Olaszország és Nagy-Britannia-, ahol csak 2024-re állhat helyre a gyáripar. Érdekes módon Kína lehet az egyik legkevésbé érintett ország, ahonnan a járvány elindult.

Hirdetés

Miután több fontos gazdaságban is csak 2024-re érheti el a 2019-es szintet a gyáripar, így kijelenthető, hogy az előrejelzések szerint még évekig éreztetni fogja a hatását a koronavírus. A gyáriparon belül az autóipar és a kereskedelem lehet a leginkább érintett szektor, míg az élelmiszeripar állhat helyre a leghamarabb.

A globális gazdasági visszaesés 7,6 százalék lehet az idei évben, ami ugyan valamivel jobb adat, mint a 2009-es 8,6 százalékos zuhanás, de így is sokkal rosszabb, mint azt bárki várta volna a járvány előtt.

Ahol szállítani kell, ott sok jóra nem lehet számítani

A Drives&Controls cikke szerint elsősorban azokat az iparágakat viseli meg a válság, amik a legjobban függnek a szállítmányozástól. Az autóipart és a repülést emelik ki, a légitársaságokat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás utóhatásaihoz hasonló mértékben sújtja a járványtól való félelem, míg az autóipar a 2008-as válsághoz hasonló traumát él meg.

Az élelmiszeripar a kivétel, hiszen a szállítmányozás ott is fontos szerepet tölt be, ugyanakkor ezt a szektort nem viseli meg különösebben a válság. Komoly növekedés ugyan itt sem várható, de nagyobb visszaesésre sem kell számítani.

Akik jól kezelték a vírust, azok gazdaságilag is jól járnak

Nem meglepő módon az Interact Analysis elemzése szerint azokat az országot viseli meg jobban a járvány okozta válság, ahol jobban elszabadult a koronavírus. Éppen ezért az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország és Brazília gazdasága állhat helyre a legkésőbb, illetve kivételként Németország gazdasága is megsínyli a válságot. A németeknél ugyan sikerült kordában tartani a járványt, azonban vélhetően az autóipar nagy szerepe miatt az európai országot is jobban megviseli a válság.

Dél-Korea és Kína állhat helyre a leghamarabb, akár már 2022-re elérhetik az előzetesen várt adatokat.

Kiemelt Partnereink