Elemzések Veszélyt jelentenek Európára a kínai e-autók

Veszélyt jelentenek Európára a kínai e-autók

autopro.hu/V.M. | 2023.05.15 06:21

Veszélyt jelentenek Európára a kínai e-autók

Fotó: BYD Auto

A Kínában készült elektromos autók jelentik a legnagyobb veszélyt Európa autógyártóira, melyek miattuk évente akár hétmilliárd euró profittól is eleshetnek 2030-ra, ha a politika nem teszi meg a szükséges lépéseket.

Hirdetés

Az Allianz biztosítóhoz tartozó Allianz Trade egy friss jelentése szerint az európai döntéshozók a Kínából behozott autókra kivetett válaszvámokkal, az akkumulátortechnológiák fejlesztésével és a kínai OEM-ek európai termelésének engedélyezésével védhetik meg a régiós gazdaságokat és gyártókat.

Az európai autógyártók jelenleg kettős kihívással szembesülnek: egyrészt Kínában csökken részesedésük a hazai riválisok erősödésével, másrészt pedig Európában az importált kínai elektromos autók térhódításával szembesülnek.

A kínai villanyautós piac telített, ami maguknak a kínai gyártóknak is gondot jelent. Egy olyat, amit az Európába irányuló export növelésével igyekeznek orvosolni.

A GDP-ben is kimutatható kárra van kilátás

A kínai e-autók növekvő importja 2030-ra az Európai Unió GDP-jét 0,15 százalékkal csökkentheti az Allianz Trade elemzői szerint, akik hozzátették: „Németország, Szlovákia és Csehország autóipartól függő gazdaságai még nagyobb csapást szenvedhetnek.” Az elemzők az ezen országok GDP-jében keletkező kárt 0,3-0,4 százalékra teszik.

A Reuters által szemlézett „The Chinese challenge to the European automotive industry” (A kínai kihívás és az európai autóipar) című jelentésben továbbá rámutatnak, hogy az akkuk és e-autók helyben gyártását ösztönző amerikai inflációcsökkentési törvény szintén az európai piac felé tereli a kínai gyártókat.

A kínai piac és a kínai gyártók elektrifikációja egyébként nem csak Európát érintheti rosszul, a japán autógyártók ugyanis, európai társaikhoz hasonlóan versenypozíciójuk romlását tapasztalják a világ legnagyobb autópiacán.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink