Elemzések Szlovákia mérhet újabb csapást az autóiparra

Szlovákia mérhet újabb csapást az autóiparra

autopro.hu/P.B. | 2022.05.23 17:21

Szlovákia mérhet újabb csapást az autóiparra

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az autógyártás szempontjából kiemelt szereppel bíró Szlovákiában általános sztrájkot helyezett kilátásba több szakszervezet a magas infláció és a növekvő szegénységi kockázat miatt. Először egy figyelmeztető sztrájkot tartanak, de ha a kormány erre nem reagál, akkor júniusban jöhet az általános sztrájk.

Hirdetés

Egy május 20-ai bejelentés szerint számos szlovák ipari vállalatnál tartanak egyórás figyelmeztető sztrájkot a dolgozók az infláció miatt. Ha a kormány nem hallgatja meg a követeléseket, akkor júniusban általános sztrájk jöhet – ami érzékenyen érinthet több járműgyártót is, többek között a Volkswagent.

A két éve hatalmon lévő négypárti koalíciós kormány természetesen foglalkozik az infláció kérdésével – hetek óta vitatkozik konkrét megállapodás nélkül a kormány arról, hogyan lehet kompenzálni az energia- és élelmiszerárak legutóbbi drámai emelkedését. Milan Krajniak munkaügyi miniszter nyitott a tárgyalásokra.

Nagy a baj

Szlovákia számára különösen sok gondot okoz a válság következtében kilőtt infláció. A Szlovák Nemzeti Bank áprilisban arra figyelmeztetett, hogy a népesség nyolcada akut szegénységi kockázatnak van kitéve – írja az Automobilwoche.

Északi szomszédunk GDP-jének jelentős részét – a koronavírus-válság előtt 13 százalékát – teszi ki a járműipar: a Volkswagen Pozsonyban, a Kia Zsolnán, a Stellantis Nagyszombaton, míg a Jaguar Nyitrán üzemeltet gyárat. Egy általános sztrájk ezeknek az OEM-eknek komoly csapás lehet, különösen a járműipar egyéb problémái mellett.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink