Elemzések Nem feltétlenül környezetbarátok a biológiailag lebomló műanyagok

Nem feltétlenül környezetbarátok a biológiailag lebomló műanyagok

autopro.hu/V.M. | 2020.09.30 07:23

Nem feltétlenül környezetbarátok a biológiailag lebomló műanyagok

Fotó: Pexels

A műanyagok okozta környezetterhelés egyre nagyobb figyelmet kap, és a műanyaghasználat mérséklése mellett sokak szerint az új műanyagfajták is segíthetnek a probléma kezelésében. Egy interjú alkalmával Almut Reichel, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség fenntartható erőforrás-használati és hulladékügyi szakértője beszélt az új műanyagok alkalmazási lehetőségeiről, valamint az EU műanyagügyi stratégiájáról.

Hirdetés

Reichel elmondása szerint a biobázisú, vagyis a részben növényi eredetű műanyagok fenntarthatósága az előállítás módjától, a használati időtől, illetve az életciklus végi kezeléstől függ – ahogy az egyébként a szokványos, fosszilis-alapú műanyagoknál is van. A biológiailag lebomló és a komposztálható műanyagok – amik bio- és fosszilis bázisúak is lehetnek – bizonyos termékek esetében csökkenthetik a környezetszennyezést, azonban közel sem nyújtanak teljes megoldást.

A biobázisú, biológiailag lebomló és komposztálható műanyagokról, továbbá az eddig előállított műanyagok sorsáról bővebben olvashat az egyik korábbi cikkünkben.

Ha újra lehet hasznosítani, inkább ne bomoljon le

Reichel szerint a komposztálható műanyagok például jó szolgálatot tehetnek a háztartások élelmiszerhulladékának gyűjtésében. Az emberek kényelmesnek találják használatukat, ezért velük szívesebben gyűjtik külön az élelmiszermaradványokat.

Másfelől viszont cél a körforgásos gazdaság megteremtése, aminek eléréshez a műanyagok újrahasznosítása is hozzájárul. Mikor azonban egy biológiailag lebomló vagy egy komposztálható műanyag lebomlik, nem készíthető belőle új termék, és az előállításához felhasznált energia elveszik. Így hát ezen anyagfajták használata káros lenne az olyan területeken, ahol amúgy lehetőség lenne az újrahasznosításra.

Reichel úgy véli, hogy csökkenteni kell a műanyagok használatát, de nem kell azzal felhagyni, elvégre számos termékhez kiváló választást jelentenek. Ugyanakkor nem elég kevesebb műanyagot termelni, azokat újra is kell hasznosítani, nagyobb arányban, mint ma.

Fokozza az újrahasznosítást az EU

Reichel arról is beszélt, hogy mik az Európai Unió tervei. Az unió 2018-ban hirdette meg „A műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégiát”, aminek részeként az EU elkötelezi magát a műanyaghulladék mérséklése, az újrahasznosítható műanyagok használatának növelése, valamint a műanyag-újrahasznosításba fektetés mellett. Továbbá a 2019-es, egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv korlátozza bizonyos egyszer használatos műanyagok alkalmazását az EU-ban, illetve kötelezővé teszi számos másik műanyag használatának lejjebb szorítását. Ezek a követelmények a biobázisú, a biológiailag lebomló és a komposztálható anyagokra is vonatkoznak.

Mindemellett az unió jelenleg azon dolgozik, hogy harmonizálja a biológiailag lebomló és a komposztálható műanyagok besorolását, valamint termékmegjelöléseit. Ezenkívül annak felmérése is zajlik, hogy ezeket az anyagokat hol lenne a legérdemesebb használni.

Kiemelt Partnereink