Elemzések Nagy beruházással bővült a győri Audi szerszámgyára – ez történt a 39. héten

Nagy beruházással bővült a győri Audi szerszámgyára – ez történt a 39. héten

Végh Martin | 2022.10.03 07:21

Nagy beruházással bővült a győri Audi szerszámgyára – ez történt a 39. héten

Fotó: Audi Hungaria Zrt.

Újabb mérföldkőhöz ért a győri Audi szerszámgyára, miután átadták a legutóbbi kapacitásnövelő fejlesztést, Budapesten pedig a Continental új fejlesztőközpontját nyitották meg. Külföldön több autógyártó is új cég alapításával tett lépést az elektromobilitás útján, miközben az Egyesült Államokban hurrikán okozott gyárleállásokat. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Az előző héten átadták a győri Audi Hungaria 2005-ben alapított Szerszámgyárának legújabb bővítését. A beruházás eredményeként 6300 négyzetméterrel nőtt a gyártó- és logisztikai csarnok területe, támogatva az exkluzívszériás gyártás bővítését.

A Suzuki egy új, konnektivitáson alapuló szolgáltatás európai elindítását jelentette be. A Suzuki Connect szolgáltatást az egész kontinensen a Magyar Suzuki Zrt. biztosítja.

A Continental Budapesten nyitotta meg új Alkalmazásfejlesztési Központját. A létesítményben magas hozzáadott értékű kutatás-fejlesztési munka fog zajlani a vezetéstámogató és önvezetési megoldások területein.

A mezőgazdasági berendezéseket készítő, hódmezővásárhelyi Güttler Kft. közel 300 millió forint értékben fog fejlesztéseket végezni 2023 őszével bezárólag. Ezek célja a termelés hatékonyságának és kapacitásának növelése.

Az algyői Délút Kft. mintegy 550 millió forintból bővíti kapacitását. Az út- és közműépítéssel foglalkozó cég telephelyén kettő szervizépületet alakítanak ki, melyekben többek között a géppark szervizelését fogják végezni, emellett a vállalkozás új munkagépekkel is gazdagodik.

Tovább az e-mobilitás felé

A Volkswagen akkumulátorgyártásra alapított cége, a PowerCo a belga Umicore anyagtechnológiai vállalattal hoz létre egy vegyesvállalatot. Ennek feladata a Volkswagen konszern európai akkumulátorüzemeinek alapanyaggal ellátása lesz.

A Ford csakugyan az elektromobilitás érdekében kötelezte el magát egy új cég felállítása mellett. A gyártó Kínában létrehozta a Ford Electric Mach Technologies-t, ami elektromos járművek fejlesztésével fog foglalkozni.

A Jaguar Land Rover közel 30 ezer saját és kereskedői partnereinél dolgozó munkavállaló átképzését jelentette be. Az új programban résztvevők az elektromobilitás, a digitális és önvezető technológiák által megkövetelt új kompetenciákat fognak elsajátítani.

Az előző héten debütált a tőzsdén a Porsche sportautó-gyártó. A részvények értékesítéséből származó összeg egy jelentős részét az elektromos átmenet támogatására készül fordítani a Volkswagen.

Valahol nőtt, máshol leállt a termelés

Augusztusban radikálisan, eddig nem látott mértékben nőtt a Toyota havi termelése. Ezzel a japán OEM le tudta dolgozni az elmúlt hónapokban felhalmozott lemaradása egy részét, közelebb érve ahhoz, hogy teljesítse éves termelési célját.

Az Egyesült Államokból már rosszabb hírek érkeztek. Dél-Karolinában a Volvo és a Mercedes-Benz és kénytelen volt leállítani helyi gyárát az Ian hurrikán miatt.

A Tesla Berlinhez közeli üzemében tűz ütött ki. A gyár területén jelentős mennyiségű fa és papír kapott lángra, aminek termelésre gyakorolt hatása ismeretlen maradt.

Pörög a kereslet

Több száz millió forint értékben végzett fejlesztéseket a Volkswagen Csoport gépjárműveinek szervizelésével és márkakereskedelmével foglalkozó pécsi Autócity. A fejlesztések részét képezték a szerviz alapterületének növelése és energiahatékonysági beruházások.

Elemzői várakozások szerint az Egyesült Államokban az árak emelkedése ellenére is több autó fog idén szeptemberben forgalomba kerülni, mint egy évvel korábban, az év eddigi részében pedig jóval több autót értékesítettek, mint a tavalyi azonos időszakban.

Fokozódó energiaválság

A magyar kormány októberben támogatási programot indít annak érdekében, hogy segítsenek a vállalkozásoknak megküzdeni a magas energiaárakkal. A programmal kifejezetten az energiaintenzív tevékenységeket végző feldolgozóipari kkv-kat célozzák.

Németországban az energiaválság nagy veszélyt kezd jelenteni az autóipari vállalkozásokra. A VDA felmérése szerint egyre többnek kell likviditási problémákkal megküzdenie, ami beruházások elmaradásához vezet.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink