Elemzések Még több elbocsátás és romló üzleti helyzet – erre számítanak a magyar vállalakozások

Még több elbocsátás és romló üzleti helyzet – erre számítanak a magyar vállalakozások

autopro.hu/V.M. | 2020.04.23 15:49

Még több elbocsátás és romló üzleti helyzet – erre számítanak a magyar vállalakozások

Fotó: Pexels

A hazai vállalkozások pesszimistán vélekednek az üzleti helyzetük jövőbeli alakulásáról. Alig van közöttük olyan, melynél a koronavírus-járvány nem okoz zavarokat, és sokuk várhatóan a hazai beruházások visszafogására, valamint további dolgozók elbocsátására fog kényszerülni. Úgy tűnik sok magyarországi cégnek az elkövetkező hónapokban akár a mostaninál is nehezebb körülményekkel kell majd megbirkóznia.

Hirdetés

A Német-Magyar Ipar és Kereskedelmi Kamara legfrissebb, április 16. és 18. között folytatott kutatása során összesen 45 tagvállalatát kérdezte a koronavírus hatásairól. Mint kiderült, a cégek 53 százalékánál nagyobb vagy komoly zavarokat okoz a járványhelyzet. Másik 40 százalékuk kisebb, a működésüket nem, vagy csak csekély mértékben befolyásoló zavarokról jelentett. Semleges hatásokról mindössze a megkérdezettek 2 százaléka, pozitív hatásokról pedig csak 4 százalékuk számolt be.

A helyzetük romlására számítanak

A résztvevőknek jelenleg 42 százaléka tartja kielégítőnek a vállalata helyzetét, míg 40 százalékuk rossznak, és mindössze 18 százalékuk jónak. Már a mostani körülmények is távol állnak az ideálistól, a vállalakozások mintegy háromnegyede azonban arra számít, hogy a következő 12 hónap folyamán az üzleti helyzete romlani fog. A nemzetgazdaságot illetően még rosszabbak a kilátások, a cégeknek ugyanis 86 százaléka szerint várható, hogy az időintervallum alatt rosszabbra fog fordulni a hazai gazdasági helyzet.

A vírushelyzet következtében visszaestek a vállalatok bevételei. Az, hogy koronavírus-járvány lecsengése után a bevételek szintje mikor érheti el ismét a járvány előtti utolsó időszakét, kétséges. A felmérés résztvevőinek több mint fele szerint erre legalább 9 hónapra lesz szükségük. A bevételek elmaradása a hazai beruházások mennyiségén, illetve értékén is meg fog mutatkozni. A vállalatok 62 százaléka készül beruházási kiadásainak redukálására a következő egy évnyi idő alatt, és mindössze 4 százaléknál kívánnak a jelenleginél többet fordítani ilyen célra.

Sok cég, egészen pontosan 67 százalékuk tapasztal fennakadásokat a beszállításokban, míg 54 százalékuk jelezte, hogy csökkentek a megrendelők igényei. A közzétett statisztikákból nem derül ki, hogy pontosan hány vállalkozás szembesül egyidejűleg mindkét problémával, de a számokból kiolvasható, hogy több ilyen is van.

Elbocsátások és csökkenő bérek

A kutatás a munkavállalók helyzetére is kitért. A válaszok alapján arra lehet következtetni, hogy a munkanélküliség nem csupán néhány hónapra fog megugrani, a vállalatok 42 százalékánál várható ugyanis a dolgozói létszám csökkenése a következő 12 hónapban, és csak 7 százalékánál ennek az ellenkezője. Ami pedig a bérek jelenlegi és közeljövőbeli alakulását illeti, a cégeknek kevesebb, mint harmada, összesen 30 százaléka tervezi csökkentett munkateljesítmény mellett is kifizetni a bérek egészét az összes dolgozójának vagy azok nagy részének.

A koronavírus-járvány a munkavégzés jellegében is változásokat okoz. A vállalkozások 86 százaléka alkalmazza, esetleg fogja hamarosan dolgozóinak legalább egy kis részét home office-ban foglalkoztatni. Az autopro.hu többször is beszámolt az otthoni munkavégzés népszerűbbé válásáról. Legutóbb a Trenkwalder Recruitment Kft.-t kérdeztük arról, hogy a home office mennyire válhat elterjedtté hazánkban.

A tengerentúlon is romlanak a kilátások

Friss felmérések eredményeiből kiderül, hogy a tengerentúli vállalatok is rosszul vélekednek a hazai gazdaságok kilátásairól. Az amerikai Precíziós Fémmegmunkálási Egyesület (Precision Metalforming Association - PMA) áprilisi, 101 USA-beli, illetve kanadai fémmegmunkáló cég megkeresésével készített kutatása szerint a vállalatok 87 százaléka számít gazdasági visszaesésre a következő fél évben.

A szintén amerikai Eszköz Lízingelési és Finanszírozási Alapítvány (Equipment Leasing and Finance Foundation) méréséből kiderült, hogy az iparág bizalmi indexe a márciusi 46 százalékról áprilisban tovább zuhant 22,3 százalékra. Az amerikai gazdasággal kapcsolatban a megkérdezett cégek valamelyest optimistábbnak bizonyultak, mint az előző kutatás résztvevői. 65,5 százalékuk véli úgy, hogy a következő 6 hónap folyamán romlani fog a gazdaság teljesítménye, míg 27,6 század részük rendelkezik ellentétes véleménnyel.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az amerikai gazdaság ipari teljesítménye a koronavírus-járvány miatt márciusban 1946 óta nem tapasztalt mértékben esett vissza.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink