Elemzések Már harminc milliónál is többen élnek az autómegosztás lehetőségével

Már harminc milliónál is többen élnek az autómegosztás lehetőségével

autopro.hu/V.M. | 2020.05.16 08:21

Már harminc milliónál is többen élnek az autómegosztás lehetőségével

Fotó: Facebook/MOL Limo

A Kaliforniai Egyetem legfrissebb kutatása szerint az autómegosztás népszerűsége továbbra is töretlenül növekszik. 2018 októberére az autómegosztás hat kontinens 47 országában volt elérhető, a szolgáltatás igénybe vevőinek száma pedig meghaladta a 31 millió főt.

Hirdetés

A Kaliforniai Egyetem Közlekedésfenntarthatósági Kutatóközpontjának (Transportation Sustainability Research Center – TSRC) legfrissebb kutatása 2006-tól 2018-ig minden második év októberét tekintve foglalja össze az autómegosztó szolgáltatások tagjainak, valamint járműveinek számát régiós bontásban. Az adatok a round-trip és one-way modellekre vonatkoznak. Előbbi esetén a bérelt járművet az út kiinduló pontjára kell visszavinni, míg az utóbbinál lehetőség van a bérlés máshol való befejezésére, ezáltal nagyobb rugalmasságot biztosítva a felhasználóknak. Ilyen szolgáltatásokat nyújt például a Budapesten elérhető Share Now, Mol Limo vagy GreenGo is.

Folyamatos és gyors növekedés

2018 tizedik hónapjára világszerte 31,8 milliónál is többen éltek a közautózás által kínált lehetőségekkel, ami 2016-hoz viszonyítva a felhasználói létszám több mint kétszeres növekedését jelenti. Az autómegosztást használók száma a 2006-os mintegy 347 ezer főről 2012-re közel 1,8 millióra nőtt, 2014-ben pedig már meghaladta a 4,8 milliót.

Az autómegosztó szolgáltatások flottáiba tartozó járművek száma sokáig többé-kevésbé együtt változott a taglétszám bővülésével. 2006-ban egy járműre 30,1 felhasználó jutott, 2014-ben 46,5, 2018-ban azonban már 160,3. Az arány javulása egyúttal azt is jelenti, hogy a vállalatok javítják jövedelmezőségüket, hiszen a fix költségekre a több regisztráltnak köszönhetően vélhetően egyre több bevétel jut.

Ázsia lehagyta Európát és Észak-Amerikát is

Régiós tekintetben Ázsiáé a vezető szerep. Ezekben az országokban él az autómegosztás-használók 71,4 százaléka, összesen 22,7 millió fő, valamint a 198 ezer járművet számláló globális flotta 54,4 százaléka is a földrész városaiban rója az utakat.

A világ második legnagyobb, mintegy 6,8 millió tagot számláló piaca Európa, ahol 27 országban a felhasználók összesen 21,2 százaléka található. Korábbi első helyéről 2014 és 2016 között egy robbanásszerű növekedést követően szorították le az ázsiai országok. Ázsiában a 2014-ben mért 956 ezer főről 2016-ra 8,7 millióra nőtt a szolgáltatásra regisztrált emberek száma. Ugyanekkor Európában csupán 4,4 millióan vették igénybe az autóikat ritkán használók számára költségmegtakarítást nyújtó közösségi autózást.

A harmadik legtöbb autómegosztói tagsággal rendelkező ember, összesen 2,1 millió fő, Észak-Amerikában él. Hasonlóan az előző kettő régióhoz, a mérés kezdete óta itt is folyamatos növekedés figyelhető meg, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a piac minden vállalat számára sikert tartogat. 2019 végén a Daimler és a BMW a magas költségek, illetve infrastrukturális problémák miatt úgy döntött, hogy közös Share Now vállalkozásukat kivezetik az észak-amerikai piacról.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink