Elemzések Magyar repülőgép mutatkozhat be Amerikában – ez történt a 35. héten

Magyar repülőgép mutatkozhat be Amerikában – ez történt a 35. héten

Végh Martin | 2022.09.05 07:22

Magyar repülőgép mutatkozhat be Amerikában – ez történt a 35. héten

Fotó: Facebook/Magnus Aircraft

A pécsi Magnus Aircraft egy transzatlanti repülés után mutatta be repülőgépét a tengerentúlon a potenciális vásárlóknak. A japán autógyártók akkumulátorgyárak építésébe, míg a német autóipari óriások az üzemanyagcellás technológiába fektettek, eközben pedig a magyar járműállomány elektrifikációja is folytatódott. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

A Magnus Aircraft Zrt. Fusion 212 típusú repülőgépe több mint egy hét alatt repült át az Egyesült Államokba, hogy ott bemutatkozzon potenciális helyi vásárlóinak. A Pécs mellett működő magyar cég nem csak az első transzatlanti repüléséről számolt be az előző héten, hanem arról is, hogy hamarosan bővülni fog dolgozóinak létszáma.

A legnagyobb hazai buszgyártó bemutatta legújabb modelljét. A Kravtex-Kühne Csoport által készített Credobus Econell 12 Next autóbusz tömege jelentősen elmarad versenytársaiétól, ami szignifikáns fogyasztáscsökkenést tesz lehetővé.

Csökkenő termelés

Az előző héten leállt Európa legnagyobb furgongyára, a Stellantis olaszországi Sevel üzeme. Az ok kivételesen nem a chiphiány volt, hanem a belső égésű motorok akadozó szállításai.

A Toyota júliusban 8,6 százalékkal kevesebb autót állított elő, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy már hónapok óta esnek a világ legnagyobb autógyártójának termelési számai.

Nem hivatalos források szerint a Geely és egy olajipari vállalat együtt véve többségi tulajdoni részt szerezne a Renault jövőbeli, hagyományos hajtásokkal foglalkozó üzletágában.

Ki akkumulátorba, ki üzemanyagcellába fektet

A Toyota a korábban jelzett összeg háromszorosát, közel 4 milliárd dollárt fog egy amerikai akkumulátorgyárba fektetni. A létesítményben a tervek szerint 2025-ben veheti majd kezdetét a hibrid autókhoz fejlesztett energiatárolók gyártása.

A Honda csakugyan egy amerikai akkumulátorgyárról tett bejelentést. A japán OEM az LG-vel közösen fog felhúzni egy gigagyárat 4,4 milliárd dollár befektetésével.

A BMW szintén lépést tett a technológiai átállás felé. A bajor székhelyű vállalat elindította az üzemanyagcellás rendszerek gyártását Münchenben. Ezeket a rendszereket az első üzemanyagcellás autójába, az iX5 Hydrogenbe fogja beépíteni.

A Bosch saját üzemanyagcellái Egyesült Államokban gyártásáról tett bejelentést. A vállalat 2026-tól fogja a részegységeket gyártani egyik amerikai üzemében a helyi, mobilitási szektorban tevékenykedő megrendelői számára.

Itthon is folyamatban a zöldülés

A Zöld busz program keretében tizenkettő elektromos buszt helyeztek üzembe Debrecenben. A járművek 2,2 milliárd forintba kerültek, és az összeg 14 töltőállomás építését is tartalmazza.

A Magyar Posta negyven darab tisztán elektromos Mercedes-Benz áruszállítót szerzett be. Az összesen 700 millió forintból vásárolt gépkocsik egy töltéssel 130 kilométer megtételére képesek.

Változó keresleti viszonyok

A GKI keresletet előrejelző modellje szerint hazánkban az év második felében nőhet az új autók iránti kereslet az év első feléhez és a 2021-es adatokhoz képest. Mindazonáltal a háztartások keresletét a belátható jövőben is turbulens hatások fogják rontani.

A Német Autóipari Szövetség rontotta az idei európai és amerikai újautó-eladásokra vonatkozó előrejelzését. Európában most az eddigi stagnálás helyett már 4 százalékos csökkenéssel számol a szervezet.

Évtizedek óta nem látott mértékben nőnek a közúti árufuvarozás költségei. Ez nem csak rendkívüli módon megnehezítette a fuvarozók helyzetét, de a díjemelési igényt is megdobta.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink