Elemzések Kína nélkül fele ennyi e-autó lehetne az utakon

Kína nélkül fele ennyi e-autó lehetne az utakon

autopro.hu/P.B. | 2022.08.09 09:17

Kína nélkül fele ennyi e-autó lehetne az utakon

Fotó: Pexels

A 2022 első felében eladott elektromos autók akkumulátorainak összkapacitása 203,4 gigawattóra volt az SNE Research kutatása alapján. Ha gyártók szerinti bontásban nézzük az akkumulátorokat, akkor lényegében csak az ázsiai cégek rúgnak labdába, de közöttük is óriási a kínaiak fölénye.

Hirdetés

Az összes kapacitás valamivel több mint harmadát, 70,9 gigawattórát a kínai CATL biztosította az elektromos autók számára az idei első fél évben – egész pontosan 34,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik globális szinten a kínai állami cég. A harmadik helyen szintén egy kínai vállalat, a BYD jön 11,8 százalékos piaci részesedéssel, 24 gigawattórás kapacitással. A kisebb kínai gyártókkal együtt a teljes kapacitás fele érkezik Kínából.

A másik nagy szereplő a piacon Dél-Korea, de az összesített listán második LG Energy Solution jócskán lemaradt a CATL mögött: a 26,2 gigawattórás kapacitás 14,4 százalékos részesedést jelent a piacon. A Panasonic áll a negyedik helyen 9,6 százalékos piaci részesedéssel. Ezután, nagy lemaradással az SK On következik, mely már csak 6,5 százalékot tesz ki a piacon.

Megkérdőjelezhetetlen fejlődés

A fél éves értékelés jól mutatja az akkumulátoripar növekedési ütemét: 2021-ben a CATL 96,7 gigawattóra kapacitást rendelkezett (piaci részesedése 32,6 százalék volt), idén pedig már hat hónap alatt elérte a 70,9 gigawattórát. A BYD a 2021-es 8,8 százalékos piaci részesedésről indulva az év első felében is jelentős növekedést ért el.

Más cégek azonban nem tudtak ilyen gyorsan növekedni, részben azért, mert még nem működnek új, fontos gyáraik. Az AESC tavaly óta kiesett az első tízből, a helyére került be a Sunwoda, a többi kilenc gyártó ugyanaz, mint 2021-ben – írja az electrive.com.

A top tíz akkugyártó 2022 első felében: CATL, LG Energy Solution, BYD, Panasonic, SK ON, Samsung SDI, CALB, Gotion High-Tech, Sunwoda és SVOLT.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink