Elemzések Így lehet kiaknázni az Ipar 4.0 lehetőségeit

Így lehet kiaknázni az Ipar 4.0 lehetőségeit

autopro.hu/H.J. | 2020.09.18 15:49

Így lehet kiaknázni az Ipar 4.0 lehetőségeit

Fotó: Pixabay

A Global Lighthouse Network (GLN) a Világgazdasági Fórum projektje a McKinsey & Co vállalatával, valamint más fejlett ipari gyártókkal együttműködésben, mely 2018-ban alakult meg. A projekt megmutatja, hogy a vállalatok hogyan tudják a lehető leghatékonyabban kiaknázni az Ipar 4.0 középpontjában álló lehetőségeket és innovációkat.

Hirdetés

A GLN jelenleg 54 üzemet foglal magában, 2020 harmadik negyedévében pedig mintegy 10 vállalattal bővült az együttműködés – ez a növekedés tükrözi a technológiák felgyorsult elterjedését, valamint azoknak a beépítését a gyártási és ellátási lánc folyamatokba. A vállalatok célja a versenyképességük megőrzése.

A GLN magában foglalja azokat a vállalatokat, amelyek figyelemre méltó előrelépést értek el az Ipar 4.0 támogatásában, vagy hatékonyan valósították meg az end-to-end (ügyféltől-ügyfélig történő) digitalizálást az értéklánc egészében – mindkét esetben a fejlett technológia ösztönözte a gyártási és ellátási láncok újragondolását az ipar és az ágazatok között.

Ezenkívül a projekt sikereinek lényeges eleme a munkaerő fejlesztésére és a képességek sokféleképpen történő fejlesztésére irányuló hangsúly. A részt vevő vállalatok előtérbe helyezték az emberi tőkét, és különféle képzéseket biztosítottak számukra – felhatalmazva a munkavállalókat arra, hogy az új munkamódszerekkel kiaknázzák lehetőségeiket.

A járványhelyzetben is megmutatkozott a vállalatok hatékonysága

A világjárvány a globális ipar minden szegletét érintette, mely változásra kényszerítette a cégeket. Az átalakítások célja, hogy ne csak maguknak a vállalatoknak teremtsenek értéket, hanem az egész társadalomnak egyaránt. A technológiai fejlődés és az új munkamódszerek lehetővé tették a résztvevő vállalatok számára, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a helyzethez, miközben működőképesek tudtak maradni.

Fontos változások az ellátási láncban

Még a járvány előtt gyorsan növekedett a különbség az új technológiákat bevezető és a hagyományos módszerek mellett maradó gyártók között. A gyártási és ellátási lánc következő négy tartós változása pedig különösen kritikusnak bizonyult.

Egyrészt az E2E gyártási és szállítási láncok fokozott agilitása és ügyfélközpontúsága megkönnyíti az ügyfelek preferenciáinak gyorsabb felismerését – ez lehetővé teszi a gyártási folyamatok gyorsabb kiigazítását a következő generációs, kis méretű moduláris üzemekben, biztosítva a magasabb szintű testre szabhatóságot.

Másrészt az ellátási lánc rugalmassága versenyelőnyt nyújt, ehhez összekapcsolt, átalakítható ellátási ökoszisztémákra és tervezésre van szükség. Emellett a sebességet és a termelékenységet az automatizálás és a munkaerő-bővítés fokozott szintje, valamint a képzettség és az átképzés erőfeszítései teremtik meg. A környezetvédelmet pedig egyre inkább kötelezőnek kell tekinteni az üzleti életben, és biztosítani kell az összetett szabályozási rendszerek betartását.

A program folytatódik

A koronavírus okozta válságban az átalakulás mintáiként is szolgálhatnak a projektben résztvevő gyártók, ugyanis megmutatták hogyan lehet a műveleteket újragondolni és egyensúlyba hozni a kialakult helyzettel. Emellett megmutatják, hogy a vállalatok hogyan tudnak értéket biztosítani nemcsak részvényeseiknek, hanem az érdekeltek szélesebb körének – beleértve a munkavállalókat, a fogyasztókat, a társadalmat és a környezetet egyaránt.

A GLN még közel sem ért a végére, tovább folytatódnak a fejlesztések és kutatások – a gyártók még csak most kezdik el kiaknázni az Ipar 4.0 technológiák valódi lehetőségeit. A jövőben pedig további bővítésre lehet számítani, így egyre több vállalat mutat példát az ipar számára – számolt be a McKinsey legfrissebb tanulmányában.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink