Elemzések Hihetetlen: még mindig van lejjebb az orosz autópiacon

Hihetetlen: még mindig van lejjebb az orosz autópiacon

autopro.hu/B.B. | 2017.01.15 06:34

Hihetetlen: még mindig van lejjebb az orosz autópiacon

2016 sem hozott változást az ország autóeladásaiban, így immár sorozatban negyedik éve zsugorodik a piac. A gyártók szerint idén már tényleg jön a fellendülés.

Hirdetés

Továbbra sem látszik, hogy az orosz autópiac elérte volna a mélypontot, hiszen 2016-ban 11 százalékkal kevesebb, összesen 1,42 millió autó fogyott az országban. A negyedik éve tartó negatív trend továbbra is az elhúzódó gazdasági válsággal, az alacsony olajárakkal, az egyes, még mindig fennálló nyugati szankciókkal, és a mindezek miatt gyenge rubellel magyarázható.

Ugyanakkor a kétszámjegyű mínusz értelmezése nézőpont kérdése, hiszen a 2015-ös 36 százalékos zuhanás után még akár a tizenegy százalékos csökkenést is fel lehet fogni a kereslet mélyrepülése utolsó időszakának. Hasonlóan gondolkodnak az egyes autógyártók is, hiszen idén saját elemzőik közül már többen is az előjel megfordulására, azaz gyenge növekedésre számítanak, írja az Automobilwoche.

Az évek óta tartó visszaesésre válaszul már több gyártó is leépítette kapacitásainak egy részét (a GM 2015-ben például ideiglenesen teljesen kivonult az országból), a piacon még jelenlévő márkáknak pedig időről időre komoly mínuszokat kell elkönyvelniük – pedig 2014-ben Jörg Schreiber, az AEB (egy európai vállalatokat tömörítő szervezet) szakértője arra számított, Oroszország akár el is veheti Németországtól Európa legnagyobb autópiacának címét.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink