Elemzések Herbie-től a DeLoreanig, avagy nyolc kultikus autó a filmvászonról

Herbie-től a DeLoreanig, avagy nyolc kultikus autó a filmvászonról

Pörge Béla | 2021.07.10 16:19

Herbie-től a DeLoreanig, avagy nyolc kultikus autó a filmvászonról

Fotó: Pixabay

Számos olyan legendás film és sorozat készült, amiknek már-már védjegyévé vált egy-egy autó, vagy éppen fordítva: vannak olyan autók, amiket kifejezetten egy sorozathoz vagy filmhez köt a legtöbb ember, annyira összenőtt a képernyővel vagy a mozivászonnal az adott modell. Összegyűjtöttünk nyolc legendás „filmes autót”!

Hirdetés

Van néhány olyan autó, ami egyből beugrik az embernek, ha a képernyőről ismerős modellekről van szó. Persze vérmérséklettől és érdeklődési körtől függően sokféle autó juthat eszünkbe a filmvászonról, az autopro.hu most igyekezett nyolc olyan autót összegyűjteni, ami bármilyen hasonló listán megkerülhetetlen lenne.

Az összes ilyen járgány felsorolásához talán egy könyv sem lenne elegendő, de a következő szubjektív listán vélhetően olyan autók kaptak helyet, akik mindenki számára ismerősek, igazi ikonikus járművekről lesz szó!

Sorozatok

Első körben nézzünk néhány olyan autót, ami egy-egy sorozat meghatározó alakja volt, adott esetben akár a főszereplője.

Pontiac Firebird Trans Am

A Pontiac Firebird a tengerentúlon egyébként is ikonikus autónak számít, több filmben is szerepelt, ám kétségtelenül az 1982-ben megjelent harmadik generációs változat a legismertebb: egy ilyen átalakításából született meg KITT, a Knight Rider főszereplője. Bár a Trans Am jelzést kapó Firebirdök egyébként is magas felszereltséggel rendelkeztek, KITT ezen is messze túltett. Hogy mást ne is említsünk, például tudott beszélni, a sorozat későbbi időszakában már érzései is voltak.

Fotó: Wikipedia

Érdekesség, hogy a nyolcvanas években játszódó sorozatban az önvezetés legalább annyira utópisztikus képessége volt KITT-nek, mint az, hogy képes volt beszélni az autó. Ma már az autonóm funkciók a velünk élő valóságot jelentik, sőt, az infotainment rendszereknek hála az autó „beszélhet” is hozzánk. Nem beszélve arról, hogy az okostelefonon bekapcsolt előmelegítés is létező funkció, ami már nem is sokban különbözik attól, hogy David Hasselhoff az órája segítségével rendeli magához az üres autóját.

Chevrolet Impala

Szintén egy nagyon sokat ábrázolt autóról van szó, az Egyesült Államokban ez is egy igazi kultikus modell, külön irodalma van annak, hány sorozatban és filmben tűnt fel valamilyen Impala, ám itt most kifejezetten egy 1967-es Impaláról van szó, ami az Odaát (Supernatural) című sorozatot kísérte végig, egyfajta főszereplőként.

Fotó: Twitter/Charlie The Impala

Az Impala esetében nem a különleges képességeket, hanem a megjelenést lehet kiemelni, hiába több, mint ötvenéves ez a konstrukció, mai szemmel nézve is egy csodaszép járgányról beszélünk, amit ugyan az Odaátban többször is összetörtek, ám így is különleges bánásmódban volt része.

Mini Morris

A két amerikai benzinfaló után álljon itt egy kedves kisautó is, akit a szereplése alatt kegyetlenül összenyomnak. Az 1980-as években játszódó kultikus brit komédiában, a Mr. Bean című sorozatban a címszereplőnek egy Minije volt, ami ugyan nem szerepelt minden részben, azonban többször is a kalandok központi szereplőjévé vált. Főleg abban az epizódban, amikor egy tank kilapította szegényt.

Fotó: BMW Group Press

Lada 2107

Más néven „kocka Lada”. A 20. század legismertebb magyar tévésorozata, a rendszerváltást és a lakótelepi életet megörökítő, de a kilencvenes évek végére visszafordíthatatlanul lelassuló, a korszellemtől lemaradó teleregény, a Szomszédok. A 331 fejezetet megélő sorozat utólag egy csodálatos lehetőség azoknak, akik a szocialista országok járművei iránt rajonganak, hiszen számtalan utcai jelenetet láthatunk, ahol minden, de tényleg minden jármű feltűnik, ami Budapesten előfordult akkoriban.

Van azonban egy autó, ami különleges szereppel bír – ez Taki bácsi, azaz Zenthe Ferenc piros taxija, egy Lada 2107-es. A főszereplőknek persze volt még Trabantja, sőt, Peugeot 205-öse is, de az egész sorozatot csak ez az autó kísérte végig (pontosabban nem az egészet, hiszen az első epizódokban még nem taxizott Takács úr az első emeletről).

Filmek

Ha a sorozatokban feltűnő kultikus autók közül a bőség zavara miatt volt nehéz négyet kiválasztani, akkor mit lehet mondani a filmekre? Rengeteg olyan film készült, amiben fontos szerep jutott egy-egy autónak, és több tucatnyi olyan van közülük, amikre nem túlzás sem a „legendás”, sem a „kultikus” jelzőket ráaggatni. Teljesen szubjektív módon választottuk ki a következő négy autót és filmet.

Volkswagen Bogár

Az autógyártás történetének egyik legfontosabb mérföldköve, megkerülhetetlen eleme a Bogár, avagy a Käfer. Természetesen számos alkalommal tűnik fel a vásznon Volkswagen Bogár, ám az 1968-ban készült A kicsi kocsi kalandjai című filmben, és ennek folytatásaiban maga a főszereplő, Herbie is egy Bogár. A filmben Herbie saját életet él, és a bonyodalmak ellenére végül minden jóra fordul, ahogy a későbbi folytatásokban is. Az utolsó rész 2005-ben került a mozikba, magyar címe: Kicsi kocsi – Tele a tank.

Cadillac Series 62

A Cadillac 1940 és 1962 között gyártott modellje egy igazi, klasszikus „amerikai autó” abban az értelemben, amiben nagyjából a kilencvenes, kétezres évekig használtuk ezt a kifejezést. Az 1984-ben bemutatott, magyarul 1989-ben megjelenő Szellemirtók című filmben egy ilyen Cadillac alakítja az Ecto-1 nevű járgányt.

Fotó: Wikipedia

Bár maga a film nem az autóról szól, az Ecto-1 központi szerepet játszik benne. A film óriási sikert ért el, több folytatása, és rajzfilmváltozata is készült, mindegyikben helyet kapott a Cadillac.

DeLorean DMC-12

Az 1981-ben bemutatott sportautó már önmagában is egy különleges modell volt a felfelé nyíló ajtóival, melyek nyitott állapotban sirályszárnyakra emlékeztetnek. Az autó azonban 1985-ben, a Vissza a jövőbe című filmmel írta be magát a történelembe, ugyanis egy ilyen átalakított változatát használta a Doki időgépnek, így Marty McFly egy DeLoreannel utazhatott vissza és előre is az időben. Érdekesség, hogy az autó nevét adó mérnök szülei révén részben magyar származású volt.

Fotó: Wikipedia

Peugeot 406

Az 1990-es évek legvégén jelent meg a Taxi című film, melynek négy folytatása már a 2000-es évek terméke, Magyarországon is abban az évtizedben futott be a film. Bár a különböző részeknek természetesen eltérő cselekménye van, mindegyiknek alapja a főszereplő, Daniel, aki taxisként száguldozik Marseilles utcáján autójával, egy Peugeot 406-ossal.

Fotó: Pexels

Az autó persze rengeteg átalakuláson és tuningoláson esik át, és még a 2018-as Taxi 5-ben is ő az egyik főszereplő, vele száguldoznak.

Kiemelt Partnereink