Elemzések Folytatódik a bérháború: hatalmas béremelést kérnek a győri Audi dolgozói – ez történt a 4. héten

Folytatódik a bérháború: hatalmas béremelést kérnek a győri Audi dolgozói – ez történt a 4. héten

Szammer Nikolett | 2020.01.27 07:21

Folytatódik a bérháború: hatalmas béremelést kérnek a győri Audi dolgozói – ez történt a 4. héten

Fotó: Audi Hungaria News Room

Magyarország hidrogéngazdasággá válna. Egyre több gyártóról derül ki, hogy érintett a dízelbotrányban. A Mercedes-Benz nem tudja teljesíteni az EQC modell tervezett gyártási mennyiségeit akkumulátorcella-hiány miatt. A FANUC bemutatta az új, könnyűsúlyú kollaboratív robotját. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) képviselői átadták a győri Audi vezetésének a bérkövetelésüket: kétszámjegyű béremelés idén és jövőre, megemelt lojalitási bónusz és béren kívül juttatás, a mozgóbér növelése, és egyszeri, 200 ezer forint minden dolgozónak, mindkét évben. Legfontosabb követelésük a foglalkoztatási garancia biztosítása. A bértárgyalás első fordulójának időpontja 2020. január 30. – számolt be a portfolio.hu.

Az új kincs: a hidrogén

A Schaeffler erősíti a hidrogéntechnológia iránti elkötelezettségét: az autóipari és ipari beszállító mostantól az egész világon tevékenykedő belgiumi székhelyű Hidrogén Tanácsnak operatív irányításból is részt vállaló tagja. A kezdeményezésben 77 vezető vállalat vesz részt az energia, a közlekedés és az ipar területéről. A tagok célja a hidrogéntechnológia szélesebb körű elterjesztése az ipar területén.

Bemutatták a világ első hidrogén üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas, magyar-amerikai együttműködésben fejlesztett légi járművet a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a jakabszállási repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elmondta: a hidrogéngazdaság a klímavédelem egyik alapja.

Viszik a pénzt a buszok

Az Európai Beruházási Bank 47 millió euró összegű (mintegy 15,5 milliárd forint) hitelmegállapodást írt alá a Volán Buszpark Kft.-vel a regionális és városi járatokhoz szükséges biztonságosabb, kényelmesebb és környezetbarátabb buszok beszerzésére.

Tavasztól már új Volvokkal rója az utakat a Volánbusz. A járműbeszerzésről szóló szerződést január 21-én írta alá a Volánbusz Zrt. részéről Dávid Ilona elnök-vezérigazgató, a Volvo Hungária Kft. képviseletében pedig Illés Viktor Dávid és Mariola Wdowik ügyvezetők.

Csúnyán ráfaragott a BKV és a BKK, a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága együttesen 115 millió forintos bírságot szabott ki a vállalatokra a fővárosi közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklám célú hasznosításával kapcsolatos törvénysértés miatt.

Új termékeket fejlesztettek a beszállítók

Bemutatta a FANUC az új, könnyűsúlyú kollaboratív robotját, mellyel forradalmasítja a robotok és gyári dolgozók együttműködését.

Az elektromos autózás felhőalapú elemző-támogató navigációs rendszerét dolgozzák ki a magyarországi székhelyű NNG autóipari szoftverfejlesztő cég kutató-fejlesztő szakemberei a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával.

A Nufringen, az Ensinger GmbH műanyag-feldolgozója megvásárolta a Moll Engineering GmbH orvostechnológiai gyártót. Ennek köszönhetően sebészeti eszközökkel bővül a vállalat műanyag-feldolgozási portfóliója.

A botrányok hete

Úgy látszik, hogy a Volkswagen 2015-ös beismerésével véget nem érő lavina indult el. Azóta a Daimlerről is elismerte, hogy érintett a dízelbotrányban, most pedig a Fiat Chrysler Jeep Grand Cherokee, valamint a Suzuki Vitara dízelmotoros modelljeiről derült ki, hogy megsértik az uniós emissziós normákat - jelentette be a holland RDW gépjármű-felügyelet.

A Honda és a Toyota összesen 6 millió autót kénytelen visszahívni légzsákprobléma miatt.

Döcögős az út a teljes elektromosság felé

Akkumulátorhiány miatt borul a Mercedes elektromos autók gyártására vonatkozó terve. A Mercedes-Benz EQC elektromos modelljének idei évre tervezett gyártási mennyiségét felére kellett csökkentenie a gyártónak, mivel az LG Chem akkumulátorcelláinak beszállításában hiány adódott.

A Subaru is kénytelen lépéseket tenni az elektromos autózás felé, ezért a japán autógyártó a 2030-as évek első felét tűzte ki célul, hogy egy szén-dioxidmentes társadalomhoz segítse a világot.

Elindult a hibrid invázió az esztergomi a Magyar Suzuki Zrt.-nél. 2020-tól kizárólag hibrid meghajtású gépkocsikat gyárt Esztergomban az uniós piacokra. A járművek január végétől jelennek meg az EU-s és a hazai értékesítési hálózatban.

Az egyik fent, a másik lent

Habár rekordeladással zárta az évet a Daimler AG, már harmadszorra adott ki figyelmeztetést arról, hogy a vártnál kisebb lesz a nyeresége 2019-ben. Mindezt részben a dízelbotránnyal kapcsolatos költségekkel és az elektromos autók gyártásának beindításával összefüggő jelentős befektetésekkel indokolt.

Tavaly 9 százalékkal csökkent a Geely Automotive Holdings, a legnagyobb kínai autógyártó eladása, de a cég az idei évre már mintegy négy százalékos növekedést várt. A hongkongi tőzsdén jegyzett cég árfolyama kedden 4,38 százalékos mínuszban zárt.

A Tesla már értékesebb, mint a Ford és GM együttvéve. Az amerikai autógyártók közül elsőként a Tesla piaci tőkeértéke átlépte a 100 milliárd dollárt, jelezve, hogy a befektetők bíznak a teljes elektromos járművek jövőjében.

Az előző évinél 5,1 százalékkal több, összesen 736 570 gépkocsit értékesített 2019-ben a román Dacia, ez a Renault-csoporthoz tartozó márka eddigi legjobb teljesítményének számít.

A Baoneng Investment Group magánkézben lévő kínai konglomerátum a tervek szerint megvásárolja a PSA összeszerelő üzemét a dél-kínai Sencsen városában, ahol a francia autógyártó DS modelleket épít.

Trump vs. Európa

Épphogy csak lezárult a vámháború Kínával, Donald Trump amerikai elnök a múlt heti davosi Világgazdasági Fórumon európai országok sorát kezdte fenyegetni különleges vámok kiszabásával. Az első „versenyző” Franciaország volt, akivel időközben úgy tűnik sikerült megegyeznie az elnöknek, mivel Franciaország bejelentette, hogy felfüggeszti az internetes óriáscégekre kivetett digitális adó beszedését annak érdekében, hogy elkerülje az amerikai szankciókat, illetve több időt adjon egy globális megállapodás elérésére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretein belül.

Csehországgal még nem született megállapodás annak kapcsán, hogy a csehek is fontolgatják a digitális adó bevezetését. Az Egyesült Államok kormánya azonnal jelezte, válaszintézkedést foganatosít, amennyiben a cseh parlament véglegesen megszavazza az adónem bevezetését.

Végső soron pedig súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az egész Európai Uniót Trump arra esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális adó bevezetésével.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink