Elemzések Ezek a legnépszerűbb új és használt modellek a piacon

Ezek a legnépszerűbb új és használt modellek a piacon

autopro.hu/H.J. | 2020.08.09 04:21

Ezek a legnépszerűbb új és használt modellek a piacon

Fotó: Tesla Motor

A koronavírust követően még továbbra is küszködik az autóipar. A legtöbb modell eladása hosszabb időt vesz igénybe, azonban akad néhány modell a piacon, mely továbbra is pillanatok alatt elkel. Itt a legnépszerűbb új és használt modellek listája és népszerűségük háttere.

Hirdetés

Az iSeeCars.com által készített elemzés szerint az SUV-k továbbra is dominálnak az iparban és a weboldal leggyorsabban értékesített modellekről készített listájában 12 helyből 11-et visznek. A legfelkapottabb használt modellek listáján a személygépkocsik és az SUV-k szinte azonos mértékben képviseltetik magukat – érdekesség, hogy a 10 megjelölt jármű közül három Tesla modell.

Phong Ly, az iSeeCars vezérigazgatója elmondta, hogy az általuk felmért időszak hossza jelzi a járművek iránti keresletet a piacon. Jelen helyzetben a gyors értékesítési időt egyrészt a márkák hírnevével lehet magyarázni, másfelől a járvány miatt a legtöbb gyár leállt, így nagyon kevés modell található a kereskedésekben – ha az érdeklődők találnak egy népszerű járművet a piacon, azonnal meg is vásárolják.

Ezek a legnépszerűbb új modellek

A legrövidebb idő alatt értékesített modellek listájának első helyét a nemrégiben piacra dobott 2021-es Chevrolet Trailblazer crossover SUV foglalja el. A modellt Dél-Koreában gyártják, a vírushelyzet miatt azonban az érintett üzemek is bezárták kapuikat. Emellett a kereskedésekben átlagosan mindössze 19 napot tölt a modell – így rendkívül nehéz egy új Trailblazer-t találni a piacon. Ez a tendencia pedig tovább folytatódhat, ugyanis az ügyfelek körében nagyon népszerű stílusa, tágas belső tere, nagy teljesítménye és kedvező ára miatt.

A 2021-es Chevrolet Trailblazer crossover SUV a legnépszerűbb új modell a piacon.

A 2021-es Chevrolet Trailblazer crossover SUV a legnépszerűbb új modell a piacon. | Fotó: Chevrolet Pressroom

A szóban forgó lista egyetlen nem SUV modellje a tisztán elektromos Chevrolet Bolt EV – a modell kedvező ára, valamint több mint 400 kilométeres hatótávolsága miatt kerülhetett a listára. A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzései szerint pedig a vírust követően ugrásszerűen megnőhet az elektromos modellek száma az utakon, így a Chevrolet agresszív zöld stratégiája akár jelentős profitot is hozhat a vállalatnak.

A legfelkapottabb használt modell a Tesla Model 3

A legfelkapottabb használt modellek listáján az első helyet a Tesla Model 3 foglalja el, mindössze 29,3 napos átlagos eladási idővel – a használt modellek átlagosan 68,9 napot töltenek a kereskedésekben. A Tesla Model 3 2018-ban jelent meg a piacon – mivel azóta rövid idő telt el, kevés ilyen modell van az utakon, amivel a modell népszerűségét is magyarázzák. Phong Ly elmondta, hogy a Tesla Model 3-ra érkezett a legtöbb előrendelés a valaha piacra dobott modellek közül, a hosszú várakozási idő pedig csak tovább fokozta a jármű iránti kereslet növekedését – ez pedig a másodlagos piacon is fennmaradt.

Mi a helyzet a pickupokkal?

Sokan azt gondolnák, hogy az ipar legkeresettebb járművei közt számon tartott Ford F-150 pickup mindkét listán vezető helyet tölt be – ez azonban nem így van. Az újonnan értékesített modellek közt a kategóriában a 10. helyet tölti be átlagosan 122,8 napos eladási idővel, míg a használt piacon a lista 11. helyén található, átlagosan 74,8 napos eladási idővel.

Mint kiderült, a leggyorsabban eladott új és használt pickupok egyaránt közepes méretű modellek. A Toyota Tundra az új pickupok körében átlagosan 72,6 napos eladási idővel, míg a Honda Ridgeline használt listán átlagosan 51,7 napos eladási idővel bír.

A legnépszerűbb modellek listái

Az alábbiakban megtekinthetik a legnépszerűbb új és használt modellekről készített listákat.

A 12 legrövidebb időn belül értékesített modell

  1. Chevrolet Trailblazer: 19 nap
  2. Kia Telluride: 25.7 nap
  3. Kia Seltos: 31.3 nap
  4. Honda CR-V Hybrid: 35.2 nap
  5. Hyundai Palisade: 39.0 nap
  6. Mercedes-Benz GLB: 40.5 nap
  7. Chevrolet Bolt EV: 41.7 nap
  8. Toyota RAV4 Hybrid: 42.5 nap
  9. Subaru Crosstrek: 44.7 nap
  10. Lexus GX 460: 46.1 nap
  11. Buick Encore GX: 46.6 nap
  12. Subaru Forester: 47.3 nap

A 10 legnépszerűbb használt modell

  1. Tesla Model 3: 29.3 nap
  2. BMW X6: 43.0 nap
  3. Subaru BRZ: 44.5 nap
  4. Toyota Yaris: 44.8 nap
  5. Honda Civic: 47.4 nap
  6. Tesla Model X: 47.6 nap
  7. Infiniti Q60: 49.4 nap
  8. Honda Accord: 50.0 nap
  9. Toyota Corolla Hatchback: 50.2 nap
  10. Tesla Model S: 50.7 nap
Hirdetés

Kiemelt Partnereink